Fodros kel saláta
A könnyű, nyers zöldségekből álló salátákat inkább a nyári hónapokban kívánjuk, de fontos, hogy a hidegebb időszakban sem maradjunk zöldségek és gyümölcsök nélkül, hiszen ilyenkor a napfény hiányában még jobban megemelkedik a vitaminszükségletünk.
Ezt a színes, roppanós sült zöldségekből és őszi-téli gyümölcsökből álló salátát ilyenkor is örömmel fogyaszthatjuk.
Hozzávalók
2 adaghoz- 150 g fodros kel
- 200 g cékla
- 100 g lilahagyma
- 300 g édesburgonya
- ¼ db gránátalma
- 1 db narancs
- 50 g dió
- balzsamecet
- olívaolaj spray
- só
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180C°-ra.
2. A fodros kelt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és kisebb darabokra szedjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk, megsózzuk és olívaolaj sprayjel egyenletesen befújjuk, ettől lesz a végeredmény finom ropogós, szinte chipsszerű.
3. Az előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
4. A céklát (lehetőleg gumikesztyűben) meghámozzuk és karikákra vágjuk, így sülés után szép látványos mintázata lesz. Az édesburgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, a lilahagymát pedig cikkekre vágjuk. Ezeket a zöldségeket is sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, de vigyázzunk, hogy a cékla ne érintkezzen semmivel, mert könnyen megszínezi a többi zöldséget is.
5. Az előmelegített sütőben 20 percig sütjük.
6. Mialatt sülnek a zöldségek, távolítsuk el a gránátalma magokat a magháztól és a hártyáitól. A narancs héját vágjuk le és szintén egy kés segítségével filézzük ki, azaz távolítsuk el róla a fehér hártyákat.
7. Ha minden megsült, keverjük össze a roppanósra sült kel chipset a többi sült zöldséggel. Szórjuk meg a salátát a gránátalma magokkal, a narancs cikkekkel és a dióval, majd locsoljuk meg az egészet balzsamecettel.