Flamand marharagu zsemlegombóccal
Hozzávalók
4-6 személy- A raguhoz:
- 1 kg marhalábszár vagy bármilyen soványabb marhahús
- ½ kg hagyma
- 25 dkg füstölt császárszalonna
- magos mustár
- 2 babérlevél
- 2 szál kakukkfű
- pár szem szegfűbors
- 1 l barnasör
- nádcukor
- 1 kocka étcsokoládé
- vaj
- olívaolaj
- A zsemlegombóchoz:
- 2 zsemle
- 2 tojás
- liszt
- petrezselyem
- víz
Elkészítés
Egy nagyobb edényben, amiben a ragut majd elkészítjük, a császárszalonna kockákat kisütjük, kicsit meg is piríthatjuk. Eközben a marhahús kockákat finoman belisztezzük, és egy felforrósított serpenyőben kevés olívaolaj és vaj keverékén körbepirítjuk őket.(Figyeljünk arra, hogy a serpenyőbe ne zsúfoljuk össze a húskockákat, ha kell két-három adagban pirítsuk őket) A szalonnazsíron üvegesre pirítjuk a felaprított a felaprított vöröshagymát, amit azonnal sózunk és borsozunk. A megpuhult hagymához hozzáadjuk a megpirított marhahúst, átkeverjük, felöntjük a barna sörrel, és fűszerezzük két szál kakukkfűvel, két babérlevéllel, pár szem szegfűborssal, egy evőkanál magos mustárral. Ezután nem túl magas hőméréskleten, lassan, két-három órán át puhára főzzük a húst. Amikor megpuhult adunk a raguhoz egy evőkanál barnacukrot és egy kocka keserű csokoládét.
Amíg a ragu fő elkészítjük a zsemlegombócot. A kockákra vágott zsemléket megpirítjuk. Két tojást felverünk, adunk hozzá egy kevés langyos vizet és a lisztet és összekeverjük. Hozzáadunk jó sok felaprított petrezselymet és hozzáforgatjuk a pirított zsemlekockákat. Az elkészült tésztát 10 percig pihentetjük. Majd forró, lobogó sós vízben kb. 10-15 perc alatt készre főzzük őket.