Óévi búcsú sajttortával: Fehércsokoládés torta limoncellos erdei gyümölcs mázzal, pisztáciával
Bár sokan azt hiszik, hogy a sajttorta a neo-gasztronómia vívmánya, és a Szex és New York csajok tették ismertté, amint a The Magnolia Bakery-ben ücsörögve pletykáltak a pasikról, a híres-neves New York Cheese Cake előtt már réges-régen falatoztak sajttortát a tisztes zsidó családok: Amerikába a 19. században érkezett meg az izraelita bevándorlókkal, majd a 20-as években felkerült a legmenőbb kávézók és éttermek étlapjaira.
Mostanra úgy “beette” magát a Nagy Alma kulináris kultúrájába, hogy híres-neves The Cheescake Factory például több ízt árul – a narancsos csokitól a fahéjas vanílián át a kávéig -, mint ahányféle fagyit kínál a jégkrém-mogul Ben & Jerry’s. Ez a recept egy tökéletes kiindulópont, de a keksz cserélhető Oreora, vagy gluténmentes sütire, a mandula helyett a dió is jó választás, és természetesen az erdei gyümölcs topping is cserélhető, mondjuk kókusztejjel lazított mogyoróvajra.
Hozzávalók
12 szelethez- 15-20 db a kedvenc kekszemből – saját liblingem a zabfalatok
- 10 deka blansírozott mandula
- 5 dkg kókuszreszelék
- 4 evőkanál kókuszzsír
- 3 tábla (300 gramm) tejmentes fehér csokoládé (Választható cukormentes is, vagy aki nincs oda a fehér csokiért, 250 gramm előzőleg vízbe áztatott, majd lecsöpögtetett és turmixgépben krémmé kevert kesudióval is próbálkozhat. Mi több, a kesu és a fehér csoki keveréke is remekül működik ám.)
- 1 csésze (kb. 2 dl) növényi tejszín, esetleg sűrű kókusztej, vagy kókuszkrém
- 1 üveg erdeigyümölcs-lekvár
- 4 evőkanál limoncello
- 10 dkg tisztított pisztácia
Elkészítés
1. Puhára olvasztom a kókuszolajat, közben pedig a kekszet és a mandulát a kókuszreszelékkel együtt robotgépben morzsává darálom. Miután a kekszmorzsához öntöttem a zsiradékot, újra dolgoztatom kicsit a robotgépet.
2. Egy piteformába nyomkodom, amolyan “medenceszerűen”, hogy legyen pereme, és mélysége is. Mehet be a mélyhűtőbe kicsit keményedni.
3. Mindeközben – ha nem a fent említett áztatott kesudiós technikát alkalmazom – a fehér csokit apró darabokra töröm, és felolvasztom egy kis lábosban, ám mielőtt leégne, apránként felöntöm a növényi tejszínnel, és állandó kevergetés mellett sima krémmé dolgozom. Ha áztatott kesut használok, azt szimplán csak összekutyulom a növényi tejszínnel.
4. Ekkor kikapom a pite-kagylót a mélyhűtőből, és felöntöm a gazdag krémmel, majd elegyengetem. Ilyenkor érdemes visszadugni a hűtőbe, míg a krém megkeményedik.
5. Ha már nem folyik, megkenem az egy kanálka limoncellóval kikevert lekvárral, majd meghintem az apróra tört, rikító zöld pisztáciával. Most pedig rácsörgök Carry-re, Samanthára, Charlotte-ra és Mirandára, hogy elkészült a remek – remélem valamelyikük hoz egy üveg behűtött pezsgőt…