Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Óévi búcsú sajttortával: Fehércsokoládés torta limoncellos erdei gyümölcs mázzal, pisztáciával

Édes 2017-et!
2016. December 31.

Bár sokan azt hiszik, hogy a sajttorta a neo-gasztronómia vívmánya, és a Szex és New York csajok tették ismertté, amint a The Magnolia Bakery-ben ücsörögve pletykáltak a pasikról, a híres-neves New York Cheese Cake előtt már réges-régen falatoztak sajttortát a tisztes zsidó családok: Amerikába a 19. században érkezett meg az izraelita bevándorlókkal, majd a 20-as években felkerült a legmenőbb kávézók és éttermek étlapjaira.

Mostanra úgy “beette” magát a Nagy Alma kulináris kultúrájába, hogy híres-neves The Cheescake Factory például több ízt árul – a narancsos csokitól a fahéjas vanílián át a kávéig -, mint ahányféle fagyit kínál a jégkrém-mogul Ben & Jerry’s. Ez a recept egy tökéletes kiindulópont, de a keksz cserélhető Oreora, vagy gluténmentes sütire, a mandula helyett a dió is jó választás, és természetesen az erdei gyümölcs topping is cserélhető, mondjuk kókusztejjel lazított mogyoróvajra.

Hozzávalók

12 szelethez
  • 15-20 db a kedvenc kekszemből – saját liblingem a zabfalatok
  • 10 deka blansírozott mandula
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 4 evőkanál kókuszzsír
  • 3 tábla (300 gramm) tejmentes fehér csokoládé (Választható cukormentes is, vagy aki nincs oda a fehér csokiért, 250 gramm előzőleg vízbe áztatott, majd lecsöpögtetett és turmixgépben krémmé kevert kesudióval is próbálkozhat. Mi több, a kesu és a fehér csoki keveréke is remekül működik ám.)
  • 1 csésze (kb. 2 dl) növényi tejszín, esetleg sűrű kókusztej, vagy kókuszkrém
  • 1 üveg erdeigyümölcs-lekvár
  • 4 evőkanál limoncello
  • 10 dkg tisztított pisztácia

Elkészítés

1. Puhára olvasztom a kókuszolajat, közben pedig a kekszet és a mandulát a kókuszreszelékkel együtt robotgépben morzsává darálom. Miután a kekszmorzsához öntöttem a zsiradékot, újra dolgoztatom kicsit a robotgépet.

2. Egy piteformába nyomkodom, amolyan “medenceszerűen”, hogy legyen pereme, és mélysége is. Mehet be a mélyhűtőbe kicsit keményedni.

3. Mindeközben – ha nem a fent említett áztatott kesudiós technikát alkalmazom – a fehér csokit apró darabokra töröm, és felolvasztom egy kis lábosban, ám mielőtt leégne, apránként felöntöm a növényi tejszínnel, és állandó kevergetés mellett sima krémmé dolgozom. Ha áztatott kesut használok, azt szimplán csak összekutyulom a növényi tejszínnel.

4. Ekkor kikapom a pite-kagylót a mélyhűtőből, és felöntöm a gazdag krémmel, majd elegyengetem. Ilyenkor érdemes visszadugni a hűtőbe, míg a krém megkeményedik.

5. Ha már nem folyik, megkenem az egy kanálka limoncellóval kikevert lekvárral, majd meghintem az apróra tört, rikító zöld pisztáciával. Most pedig rácsörgök Carry-re, Samanthára, Charlotte-ra és Mirandára, hogy elkészült a remek – remélem valamelyikük hoz egy üveg behűtött pezsgőt…

 

Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Kókuszolajon pirított, fehérborban párolt portobello gombaragu

Kókuszolajon pirított, fehérborban párolt portobello gombaragu

Vegán cottage sajttal, friss bazsalikommal. Steiner Kristóf receptje
Pink drink - kókuszkrémes céklaleves forrón vagy frissítőként

Pink drink - kókuszkrémes céklaleves forrón vagy frissítőként

"A legjobb benne mégiscsak a színe – lássuk be, Bridget Jones kék levese óta nem került az asztalra ennél bizarabb árnyalatú fogás!"

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!