Fahéjas „nyuszi” csigák
Habár a fahéjas csiga nem hagyományos húsvéti desszert, de annyira finom, hogy bármilyen alkalomra megállja a helyét.
Hozzávalók
10 darabhoz- Tésztához:
- 180 g tej
- 7 g instant élesztő
- 50 g eritrit
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 50 g puha vaj
- 220 g teljes kiőrlésű liszt
- 220 g durum fehér liszt
- 20 g búzasikér
- 1 csipet só
- Töltelékhez:
- 100 g eritrit
- 2 ek őrölt fahéj
- 50 g puha vaj
- Mázhoz:
- 100 g zsírszegény mascarpone
- 30 g puha vaj
- 60 g poreritrit
- 1 tk vaníliaaroma
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, majd összekeverjük az élesztővel, az eritrittel, a tojásokkal és a vajjal. Beleszórjuk a liszteket, a sikért és a sót is, majd robotgéppel kb. 5 percig dagasztjuk, amíg szépen összeáll a tészta. Letakarjuk, és melegen helyen 1-1,5 óra alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kb. 6-7 mm magas téglalappá nyújtjuk a tésztát, megkenjük a puha vajjal, majd megszórjuk a fahéj és az eritrit keverékével, és alaposan belenyomkodjuk. Hosszanti oldala mentén egy éles késsel 10 db 2 cm vastag rudat vágunk a tésztából, a maradékot pedig 1 centiméterenként vágjuk fel. A vastagabb tésztákat óvatosan, de szorosan feltekerjük csigákká.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezzük, egymástól elegendő távolságra ahhoz, hogy a maradék tésztából ki tudjuk alakítani a nyuszifüleket. Ha ez megtörtént, ismét letakarjuk, és további 30 percig kelesztjük.
A sütőt eközben előmelegítjük 180 °C-ra. A kelesztési idő letelte után 15 percig sütjük a tésztát.
Közben összekeverjük a máz hozzávalóit is, amit közvetlenül a sütés után, a még meleg fahéjas nyuszik tetejére csorgatunk.
Ezt a receptet is készítsd el húsvétra!