Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fahéjas-mazsolás kenyér

Hagyományos puha kalács kandírozott narancskockával megspékelve.
2018. September 16.

Amerikai emléknapja kapcsán jött velem szembe ez a süti, egészen pontosan a neve. Először azt hittem, hogy egy újabb banánkenyér variációról lesz szó, de amikor jobban utánanéztem, kiderült, hogy puha, kalács jellegű tésztából készül. Így hát elővettem a kedvenc kalácsreceptemet, és ha már fahéj és mazsola, fel is turbóztam a klasszikus receptet némi kandírozott narancskockával.

Hozzávalók

1 nagy kenyérhez, kb. 10 szelethez
  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
  • 1 csipet só
  • 5 dkg cukor + 2 evőkanál
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • kb. 2 dl langyos tej
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg kandírozott narancskocka
  • 1/2 kávéskanál fahéj

Elkészítés

A lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót és az 5 dkg cukrot. Hozzámorzsoljuk a vajat, beletesszük az elhabart tojásokat, majd apránként hozzáadagoljuk a langyos tejet. Közepesen puha tésztát kell kapnunk. Megdagasztjuk, közben beledolgozzuk a mazsolát és a narancskockát, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a maradék cukor és a fahéj keverékével. Rövidebb oldalától indítva feltekerjük, a két végét a tészta alá hajtjuk.

A tésztát sütőpapírral leterített sütőlemezre vagy nagyobb, hosszúkás formába tesszük, és hagyjuk még negyedórát kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szalonnás stangli

A pékségekből ismert baconös csavart most házilag.

Vaníliás-fahéjas őszibarackleves

Gyorsan elkészíthető, édes, őszi krémleves

Csőben sült brokkoli kolbásszal és füstölt sajttal

Szerintem ezt az ételt akkor is próbáljátok ki, ha nem a kedvencetek a brokkoli. Ha pedig ugyanannyira szeretitek, mint én, akkor egyszerűen kötelező darab! Sajtos, kolbászos és krémes, melegen, sütőből kivéve a legfinomabb.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!