Fahéjas-mazsolás kenyér
Amerikai emléknapja kapcsán jött velem szembe ez a süti, egészen pontosan a neve. Először azt hittem, hogy egy újabb banánkenyér variációról lesz szó, de amikor jobban utánanéztem, kiderült, hogy puha, kalács jellegű tésztából készül. Így hát elővettem a kedvenc kalácsreceptemet, és ha már fahéj és mazsola, fel is turbóztam a klasszikus receptet némi kandírozott narancskockával.
Hozzávalók
1 nagy kenyérhez, kb. 10 szelethez- 50 dkg liszt
- 1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor + 2 evőkanál
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- kb. 2 dl langyos tej
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg kandírozott narancskocka
- 1/2 kávéskanál fahéj
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót és az 5 dkg cukrot. Hozzámorzsoljuk a vajat, beletesszük az elhabart tojásokat, majd apránként hozzáadagoljuk a langyos tejet. Közepesen puha tésztát kell kapnunk. Megdagasztjuk, közben beledolgozzuk a mazsolát és a narancskockát, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megszórjuk a maradék cukor és a fahéj keverékével. Rövidebb oldalától indítva feltekerjük, a két végét a tészta alá hajtjuk.
A tésztát sütőpapírral leterített sütőlemezre vagy nagyobb, hosszúkás formába tesszük, és hagyjuk még negyedórát kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb!