Éljen a csokoládé! És az igazi, hamisítatlan csokihab!
Emlékeztek, amikor azt mondtam, tudom, hogy mit fogtok enni egész nyáron? Hát ezt. És akkor még nem is tudtam, hogy július 7-én ünnepeljük a nemzetközi csokoládé napot, ami azt jelenti, hogy még több csokit lehet, sőt kell is enni. És ha már egy marquise-t készítettünk májusban, akkor a csoki napra valami hasonlót gondoltam, csak azért, hogy ne már csak fagyasztva együk azt a csokimousse-t, hanem önmagában is.
Direkt a klasszikus receptet vettem elő, a kedvenc Julia Child szakácskönyvemből, semmi variálás, semmi trükk. Ez úgy készül, hogy a tojások sárgáját is külön fel kell verni a cukorral, majd gőz fölött főzni, valamint a tojásfehérjét is külön, sőt, még a csokoládét is külön kell megolvasztani kevés kávéval, majd vajjal krémet keverni belőle. Ebből a három komponensből áll össze az igazi, hamisítatlan csokoládéhab. Ezt a verziót én magam (és Julia is) jobban szeretem, mint a tejszínhabosat, mert krémesebb, de mégis könnyű lesz a végeredmény, mint a szimpla felvert fehérje-tejszínhab kombinációtól. A felsorolt lépések ellenére nem bonyolult édesség, és nem is telik órákba az elkészítése, és szerintem az egyik legpraktikusabb, elegáns desszert, ha az ember vendégeket vár, mert nemhogy lehet, hanem muszáj is előző nap elkészíteni, magyarán felszabadul egy csomó idő másnap a teljes menü elkészítésére.
Na nem megmondtam, hogy valami hasonlót eszel egész nyáron? 🙂
Hozzávalók
- 4 tojás szétválasztva
- 15 dkg cukor
- 17 dkg jóminőségű étcsokoládé (min 60%-os)
- 4 ek erős kávé
- 15 dkg vaj
- csipet só
Elkészítés
A cukorból tegyél félre 1 evőkanálnyit. A tojássárgákat keverd habosra, fehéredésig a maradék cukorral, majd gőz fölött 4-5 percig keverd habverővel. Tedd félre, és néha keverd át, hogy lehűljön: majonéz állagú kell, hogy legyen.
Szintén gőz fölött olvaszd meg a csokoládét a kávéval, majd apránként keverd bele a vajat egy habverővel amíg sima krémet nem kapsz. Keverd a tojássárga krémhez, és tedd félre, hogy teljesen kihűljön.
Közben egy csipet sóval kezdd el verni a tojásfehérjéket, és ha már lágy habot kaptál, add hozzá a maradék cukrot és verd kemény habbá. A negyedével lazítsd a csokoládés keveréket, majd óvatosan forgasd bele a többi habot is, míg teljesen el nem keveredik.
Kanalazd egy nagy tálaló tálba, vagy kisebb poharakba, és legalább 3 órára, de inkább egy éjszakára tedd hűtőbe. Hidegen, esetleg tejszínhabbal vagy csokiforgáccsal, vagy reszelékkel tálald.