Csupa csoki teljes kiőrlésű babka
Szaszkó Andi, a Salátagyár blog szerzőjének receptje. Kövesd Andit a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is!
… Főleg, hogy ráadásul cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztből készült, így nemcsak nagyon gusztusos, hanem a magasabb rosttartalma miatt mindenképp sokkal laktatóbb, mint a hagyományos, fehér lisztes rokona. Tökéletes diétás reggelire vagy az ünnepi menübe is.
Hozzávalók
kb. 12 szelethez- A babka tésztájához:
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 65 g búzasikér
- 3 dl langyos víz
- 10 dkg langyos skyr (natúr joghurttal helyettesíthető)
- 10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- A babka töltelékéhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 30 g natúr kakaópor
- 8 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
A babka tésztájához a teljes kiőrlésű lisztet, a búzasikért, az édesítőszert, az instant élesztőt és a skyrt tálba tesszük, és a langyos vizet apránként hozzáadagolva rugalmas, a tál falától elváló, fényes felületű tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát két egyforma részre vágjuk, majd teljes kiőrlésű liszttel megszórt felületen mindkettőt kb. 2 cm vékony téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy a hosszabb oldal mérete igazodjon a sütőforma méretéhez.
A kinyújtott tésztadarabokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk a kakaópor és az édesítőszer keverékével. Az étcsokit apróra vágjuk és a kakaós töltelékre szórjuk.
Ezután a tésztákat egyenként feltekerjük, és a tekercseket függőlegesen egymás mellé helyezzük, majd hosszában egy éles késsel mélyen végigvágjuk (nem vágjuk át teljesen!).
A hosszában végigvágott tekercseket egymásba csavarjuk, és az így kapott 1 db kalács végeit behajtjuk.
A félkész babkát olvasztott vajjal vékonyan kikent vagy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük, majd felvert tojással megkenjük.
180 fokra felmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 30 perc alatt készre sütjük (akkor jó, ha már aranybarnára sült a teteje). Frissen a legfinomabb.
Ezt a receptet is próbáld ki: