Csokidarabos briós perec
Hozzávalók
- A tésztához:
- 1/3 csésze (80 ml) teljes tej
- 1 teáskanál instant élesztő
- 2 1/4 csésze (280 g) liszt
- 2 evőkanál (25 gramm) kristálycukor
- 1/2 teáskanál asztali só
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű, enyhén felverve
- 8 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű
- 6 dkg apróra vágott étcsokoládé
- 1/4 teáskanál frissen reszelt narancshéj (elhagyható)
- A mázhoz:
- 1 nagy tojás
- 1/2 teáskanál asztali só
- 1 teáskanál víz
- Cukorszórás (elhagyható)
Elkészítés
A kalács:
Keverjük össze a tejet és az élesztőt egy kis edényben, amíg az élesztő fel nem oldódik. Egy elektromos keverő és a dagasztókarok segítségével keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, adjuk hozzá a tojásokat, majd az élesztős keveréket és gyenge fokozaton keverjük. Majd vegyük erősebbre a fokozatot (most közepes erősségű legyen) és keverjük 10 percig – azért kell ilyen hosszú idő, mert ettől lesz majd a briósunk finom puha. Adjuk hozzá a vajat, és vegyük vissza a sebességet a gyenge fokozatra még 5 percig. Adjuk hozzá a csokoládét – és ha szeretjük, a narancshéjat – és keverjük jól el a tésztában.
Tegyük át a tésztát egy enyhén olajozott tálba, fedjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni 2 órát, amíg majdnem megduplázódik a mérete. De pihentethetjük a tésztát a hűtőben egy éjszakán át (vagy akár 24 órán át), csak figyeljünk, hogy amikor újra dolgozunk vele, szobahőmérsékletű legyen.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.
A perec:
Osszuk nyolc egyforma darabra a tésztát. Lehet, hogy jobban nyúlik egy nagyon enyhén olajozott felületen, de ha ragadna, akkor inkább lisztezett felületen dolgozzunk vele.
Készítsünk nyolc darab perecet, tegyük át őket egy sütőlapra, kenjük meg a mázzal és hagyjuk pihenni körülbelül 15 percig.
Majd kenjük át még egyszer a mázzal a pereceket, majd süssük kb. 12 percig.
Megjegyzés: Sajnos ennek a tésztának az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, mint az átlagos kenyértészta. A hosszú dagasztási idő viszont elengedhetetlen az omlós kalács tésztához. Dagasztógéppel az igazi.
Forrás: thekitchn.com