Csirkepaprikás helyett
„Alla cacciatore vagy alla cacciatora?” tettem fel a kérdést Katának, az olaszul legjobban beszélő barátomnak, az internetes találatok ugyanis zavarba hoztak, mindkettő nagyjából ugyanannyi találatot hozott. Abban maradtunk végül, hogy cacciatora, bár a csirke vadász módra „cacciatore” lenne. Ha valaki tudja a megfejtést, kérem, árulja el nekem is!
A receptek ennél sokkal egyöntetűbbek, és az eredmény kifejezetten nyárias ízélmény a felhasznált paprikának és paradicsomnak köszönhetően. Az általam amúgy imádott csikepaprikást pedig meghagyom a hűvösebb napokra.
Hozzávalók
- 75 dkg csirkecomb (alsó és felső részek)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 doboz hámozott, kockázott paradicsomkonzerv
- 1 pohár száraz fehérbor
- 1 közepes fej főzőhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- kis marék kakukkfű
- 1-2 babérlevél
- só, bors
Elkészítés
Az öntöttvas lábosban olajat forrósítottam, a combokat oldalanként 6-6 percig pirítottam majd félretettem.
Második körben a felaprított hagyma, fokhagyma és a csíkokra vágott paprika ment a lábosba, ezeket 8-10 percig pároltam, majd hozzáadtam a paradicsomot és a bort. Belekerült a kakukkfű, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy az egész felforrjon.
A combokat visszatettem a szószba, és lefedve 30, majd fedő nélkül további 20 percig főztem, hogy a leve sűrűsödjön kissé.
Tényleg ennyi és tényleg jó!