Csirkenyárs pikáns mogyorószósszal és jázmin rizzsel
Hozzávalók
2 személyre- 1 db csirkemellfilé
- 2 gerezd fokhagyma
- friss gyömbér
- 3 ek olaj
- 3 ek szójaszósz
- 3 ek rizsbor, vagy száraz sherry
- bambusz nyársak
- 1 doboz kókusztej
- 6-7 ek mogyoróvaj (nem édesített)
- 2 tk piros curry paszta
- 2 ek barna cukor
- 2 ek szójaszósz
- 1 lime leve
- jázmin rizs
- korianderlevél
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A bambusznyársakat 30 percre hideg vízbe áztatjuk (Erre azért van szükség, mert különben a forró sütőben megégne. De ha nincs ennyi időnk, akkor a nyársak végét, amit nem fed majd hús, be kell tekerni egy kis darab alufóliába). A csirkemellfilét kb. 2-3 cm vékony hosszú csíkokra vágjuk, és harmonikaszerűen a pálcikákra húzzuk. Egy csirkemellfiléből öt nyárs jön ki. Összekeverjük a pác hozzávalóit: az egész apróra vágott fokhagymát, gyömbért, olajat, rizsbort vagy sherry-t és szójaszószt. Ráöntjük a húsra és minimum 20 percig pácoljuk, természetesen minél többet van a pácban, annál jobb, akár előző este is előkészíthető. A nyársakat egy alufóliával bélelt tepsire fektetjük, és 15 percig sütjük.
Ezalatt elkészítjük a mogyorószószt: a kókusztejet felmelegítjük, és belekeverjük a curry pasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, beletesszük a mogyoróvajat és krémesre keverjük. Hozzáadjuk a szójaszószt, a lime levét és a cukrot. A nyársakat a szósszal tálaljuk. Basmati vagy jázmin rizs, esetleg rizstészta illik hozzá, amire friss koriandert szórunk.