Császármorzsa
A klasszikus császármorzsa sokak kedvence, most, ebben a „furcsa” síszezonban pedig igazán aktuális. Az alábbi receptből 2 nagyobb adag jön ki, és ez az a mennyiség, ami még könnyen kezelhető egy serpenyőben. Ha ennél többet készítenétek, érdemes 2 részletben megsütni.
Hozzávalók
2 nagyobb adaghoz- 4 db tojás
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 10 dkg liszt
- 5 dkg vaj a sütéshez
- porcukor és tetszőleges lekvár a tálaláshoz
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.
Egy nagy, vastag aljú serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Ráöntjük a tésztát, megvárjuk, amíg az alja kérget kap, majd lapáttal összeforgatjuk, összetörjük. Folyamatosan törjük a tésztát, amíg teljesen átsül és morzsás állagú lesz.
A kész morzsát melegen, porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.