Csak 15 percre vagy ettől a melengető, laktató levestől!
Mindig is azokat a recepteket kerestétek, és keresitek, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy gyorsan elkészülnek. Ha olyan bizalmatlanok vagytok, mint én, akkor tudjátok, hogy még ha valóban annyi idő is elkészíteni az ételt, amennyit a recept leír, az előkészítés és a takarítás ennél sokkal több. Azért néha akadnak gyöngyszemek, amelyeknek tényleg csak ennyi idő kell, és ez a leves ilyen. Ráadásul a betétek csak tőled függnek, lehet vegán, vega, és húsimádó is, a lényeg az, hogy nem bonyolult alapanyagokból, könnyen, és gyorsan el tudd készíteni, és az is fontos, hogy csalj egy kicsit. Már amennyiben csalásnak minősül a félkész, vagy fagyasztott ételek felhasználása.
A leves egy ázsiai kókusztejes leves, amihez csak egy különleges hozzávaló kell, és ez a halszósz. Ma már ezt is kapni hipermarketekben, vagy ázsiai üzletekben, és tulajdonképpen helyettesítheted szójaszósszal, ha nem szereted az ízét, vagy ha nincs otthon, sőt, ki is hagyhatod, akkor viszont ne felejts el sózni. A leves maga alapléből (csirke, vagy zöldség) és kókusztejből áll, amit gyömbérrel, lime-al, halszósszal, és egy kevés cukorral ízesítünk majd (ne felejtsd, az ázsiai ételek kulcsa az ízek egyensúlya). Én gombát is teszek bele, hogy laktató legyen, néha rizstésztát, vagy ha éppen van a fagyasztóban, ezt a húsgolyót, esetleg sima csirkemellfilét felcsíkozva, ami percek alatt meg is fő, cukkínit, kaliforniai paprikát, stb. És az egészben az a jó, hogy a tészta is, a húsok is percek alatt megfőnek. Mosogatni a vágodeszkát és a kést kell, nem nagyon vannak főzési idők, mert a zöldségek roppanósan jók, a tészta gyorsan megpuhul, és a húsféléket és kicsire szeletelem, ezért gyorsan átfőnek.
Szóval ha esküdözni ugyan nem is fogok, de a szavamat adom, hogy 15 perc alatt megleszel. A képeken egy, a kedvenc koreai boltomban kapható, mirelit zöldséges batyut is láthattok a levesben. Ettől konkrétan egytálétel lett a leves, ami 4 embernek teljesen jó, laktató vacsora. (és még a főzési idő sem lesz hosszabb)
Hozzávalók
- 1 ½ l alaplé (kockából vagy zselés alapból is lehet)
- 1 konzerv kókusztej
- kb 1 ujjnyi friss gyömbér felszeletelve
- 1 lime héja lereszelve, vagy nagyobb darabokban levágva (fehér rész nélkül)
- csipet csilipehely (elhagyható)
- 2 ek halszósz
- 1 tk cukor
- a tálaláshoz friss koriander és újhagyma felszeletelve
- a tálaláshoz 1 lime leve
Elkészítés
Tedd fel melegedni az alaplevet a gyömbérrel és a lime héjjal. Ha forr, fedd le, és alacsony lángon főzd kb 5 percet, hogy a leves teljesen átvegye az ízeket, majd add hozzá a kókusztejet, a halszószt, a csilipelyhet és a cukrot, és újra forrald fel. Jöhetnek bele a feltétek, pl. 15 dkg gomba felszeletelve, rizstészta, hús. Ezekkel újabb 5 percig főzd, egyéb friss zöldséget, pl. vékonyra szeletelt cukkinit, csak az utolsó percben dobj bele. Tálalás előtt csavard bele a lime levét, a tányérokban pedig szórd meg a levest aprított korianderrel és újhagymával, és kínálj mellé lime gerezdeket.