Briós igen, kelt tészta nem!
Hozzávalók
- 25 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj
- 1 tasak instant élesztő
- 125 ml langyos tej vagy víz
- 4 ek cukor
- 6 nagy tojás
- 2 kk só
- 60 dkg liszt
- 1 tojássárgája 1 ek vízzel elkeverve a kenéshez
Elkészítés
A cím úgy ahogy van, hülyeség, mert ugye a briós is kelttészta, hiszen élesztő van benne. A különbség csak az, hogy én az egyikkel általában nem szívesen bütykölök, a másikkal viszont igen, és ez a briós.
Amikor egyszer, régebben belefutottam a briós történetébe, azt olvastam, hogy a jól megtermett, izomtól dagadó péklegények a márvány pulthoz csapkodták a briós tésztáját, hogy a gluténmolekulák megfelelően tudjanak hálóba rendeződni. Erre azért volt (van) szükség, mert az igazi briós tésztája rendkívül gazdag az őrült mennyiségű vajtól és tojástól, ezért ragacsos és nehéz vele dolgozni, vagyis a klasszikus dagasztás igazi kihívás lenne. Ám színre lépett a dagasztógép, sőt, az otthoni robotgép, amelyet dagasztókarral áldott meg az ipar, úgyhogy már nekünk, lusta és kevésbé kidolgozott izmú háziasszonyoknak is lehetséges az, ami csak a pékeknek adatott meg.
A recept magáért beszél, és a robotgép elvégzi a piszkos munkát. Ugyanakkor időigényes mulatság a brióskészítés, mert azért, hogy dolgozni lehessen vele, hűteni kell, egy éjszákától akár két napig is. És még kétszer keleszteni is. Viszont a recept minden lépésében csak rövid időt kell rászánni, úgyhogy azért nem annyira macerás.
Mielőtt brióskészítésre adod a fejed, azt is tudnod kell, hogy a briós eredendően nem édes. Kacsamájhoz, buggyantott tojáshoz éppen olyan jól megy, mint lekvárral, vagy mézzel, de ezért cserébe alig van benne cukor. Ha ehhez a recepthez többet adsz, megváltozik a tészta állaga, kevésbé lesz foszlós, úgyhogy ha ez fontos, ne kísérletezz. Ha mégis annyira ízlik, de édesebbre vágysz, akkor kétszerezd meg a cukor mennyiségét, és hátha szerencséd lesz! A sütés pontos tudomány (ezért is kevésbé az én világom), és tartani kell magad az arányokhoz.
1. Először futtasd fel az élesztőt a robotgép táljában: keverd össze a tejjel, és mikor már habos, jöhet a következő lépés: add hozzá a cukrot és a tojásokat, keverd össze, majd mehet bele a só és a liszt.
2. Épp, hogy keverd el, majd indulhat a dagasztás. Kb 2 percig dagaszd alacsony sebességen, hogy összeálljon a tészta, a liszt elkeveredjen, és egy sima golyót tudj belőle formázni (adhatsz hozzá még lisztet, de ne sokat).
3. Elkezdheted kis kockánként adagolni a vajat, már közepes sebességgel dagasztva. Néha kapard le a tál oldalát, de addig dagaszd, míg az összes vaj el nem keveredett a tésztában.
4. Ezután még legalább 5 percig dagaszd, akkor jó, ha sima, fényes felületű, és kicsit kocsonyaszerűen rázkódós a tészta.
5. Ekkor takard le, és keleszd a duplájára kb. 1 -1 ½ óra alatt.
6. Egy éjszakára, vagy maximum két napra tedd a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd enyhén lisztezett felületen formázd.
7. Én befontam, és egy kenyérformában megsütöttem az egyik felét, a másikat pedig 6 golyóra osztottam, és ezeket egymás mellé téve készítettem egy fonottra emlékeztető brióst egy ovális jénai tálban.
8. A tálakat előzőleg vajazd ki, majd a tésztát már a formákban újabb, kb. 2 óráig keleszd.
9. A sütőt melegítsd elő 175ºC-ra, kend be a briósok tetejét a tojásos keverékkel, és kb. 45 perc alatt süsd pirosra.
10. A formában csak 5 percig hagyd hűlni, és rácson hűtsd ki teljesen. Ha kis zsömléket formázol, akkor a sütési idő is csökken, vigyázz!