Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Áfonyával töltött omlós keksz

Adásban volt: 2013. július 10.
A recepthez tartozó videó
Habkönnyű édesség. Bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.
2015. november 26.

Hozzávalók

5 db 6 cm átmérőjű süteményhez
  • 17,5 dkg liszt
  • 7,5 dkg cukor
  • fél tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 7, 5 dkg vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 dl tejszín
  • 2 doboz áfonya
  • málna (ha van) esetleg fagyasztott
  • 2 dl tejföl
  • porcukor
  • vanília kivonat (vagy helyette vaníliás cukor)

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 220C-ra. A kekszhez először összekeverjük a száraz anyagokat: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadjuk a hideg vajat, a reszelt citromhéjat és kézzel összedolgozzuk, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és összegyúrjuk. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a végeredmény. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tészta lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Sütőlapra tesszük, a tetejüket megkenjük egy kis tejszínnel és megszórjuk pici kristálycukorral, majd 15 perc alatt szép világos aranybarnára sütjük. A tejföl szintén ízlés szerint kikeverjük porcukorral és vaníliakivonattal vagy vaníliás cukorral. A kekszet vagy még langyosan töltjük meg, és azonnal tálaljuk, de hagyhatjuk állni is néhány órát.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Amit Leonardo di Caprio tanított meg Gwyneth Paltrow-nak

Amit Leonardo di Caprio tanított meg Gwyneth Paltrow-nak

Mit súgott Leo Gwyneth-nek? Mi fogja meg egy étteremben? Mit főz szívesen a gyerekeinek és mit nassol – ezekről is olvastunk a Guardian-ben, és el is meséljük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?