Áfonyával töltött omlós keksz
Hozzávalók
5 db 6 cm átmérőjű süteményhez- 17,5 dkg liszt
- 7,5 dkg cukor
- fél tk szódabikarbóna
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 7, 5 dkg vaj
- fél citrom reszelt héja
- 1 dl tejszín
- 2 doboz áfonya
- málna (ha van) esetleg fagyasztott
- 2 dl tejföl
- porcukor
- vanília kivonat (vagy helyette vaníliás cukor)
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 220C-ra. A kekszhez először összekeverjük a száraz anyagokat: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport, sót. Hozzáadjuk a hideg vajat, a reszelt citromhéjat és kézzel összedolgozzuk, hogy morzsa állagú legyen. Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és összegyúrjuk. Nem szabad túldolgozni, különben túl tömör lesz a végeredmény. Egy eléggé morzsálódó, nehezen kezelhető tészta lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra és 6 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki. Sütőlapra tesszük, a tetejüket megkenjük egy kis tejszínnel és megszórjuk pici kristálycukorral, majd 15 perc alatt szép világos aranybarnára sütjük. A tejföl szintén ízlés szerint kikeverjük porcukorral és vaníliakivonattal vagy vaníliás cukorral. A kekszet vagy még langyosan töltjük meg, és azonnal tálaljuk, de hagyhatjuk állni is néhány órát.