A zöldborsó pesto és a nyár
Amikor a piaci standokon hegyekben áll a zöldborsó, na akkor tudom, hogy menthetetlenül nyár van. Nem mintha az időjárás eddig nem erre célozgatott volna (valaki egyébként látta a tavaszt? Szerintem idén elfelejtett jönni…), de most már biztos, mert itt a zöldborsó. Amikor annyira zsenge, hogy nyersen is lehet szemezgetni, ahogy ezt a gyerekeim is teszik, akkor az s legjobb, de az is, amikor minimális főzés után kerül az asztalra. Ezért szeretem ezt a zöldborsó pestot, mert pont ez történik: csupán 2 perc főzés, parmezán, fenyőmag, olívaolaj, és további 5 perc után meg is van a pesto. Amit aztán pirítósra kenve, vagy tésztával fogyasztva olyan tömény zöldborsó élményben lesz részünk, hogy csak na. És ha még, ahogy én is, megdobjátok egy kevés zöldfűszerrel (legtöbbször menta, most éppen bazsalikom, hogy gyerekbarátabb legyen), akkor a zöldborsó nagyon határozott ízét jól lekerekíti a fűszer, és igazi nyári, könnyed, friss fogás lesz belőle.
Hozzávalók
- 20 dkg zöldborsó
- 1 kis gerez fokhagyma feldarabolva
- 2 ek, kb 2 ½ dkg fenyőmag megpirítva
- 3 dkg reszelt parmezán
- kb. 1 dl olívaolaj
- só, bors
Elkészítés
A borsót dobd egy lábos forrásban lévő, sós vízbe, majd 2 perc főzés után szűrd jeges vízbe. Ha kihűlt, akkor tedd egy késes robotgépbe, add hozzá a fenyőmagot, a fokhagymát és parmezánt, majd pürésítsd. Ha olyan a gép, akkor pürésítés közben lassan adagold hozzá az olajat, ha nem, akkor öntsd a kész püréhez, és úgy keverd tovább. Sózd, borsozd, majd használd, ahogy szeretnéd: pirítóson, tésztaszósznak (ekkor főzz hozzá még borsót, és hígítsd kevés tésztafőző vízzel), vagy csak mártogatósnak.