Van még mit készíteni tejből, kóstolj meg egy könnyen főzhető indiai desszertet!
Lassú tűzön sokáig főzni a tejet addig, amíg összesűrűsödik? Nem is tűnik olyan egzotikusnak, vagy bonyolultnak – ám annál hosszadalmasabb: bizony pár órán át eltart, ha az ember házi khoyát kóstolna. India, Nepál, Banglades és Pakisztán vas serpenyőiben bizony gyakori vendég a magas zsírtartalmú tej, melyből ez a desszert-indító kinyerhető.
A távol-keleti édességek pedig általában nem okoznak csalódást – köszönhetően a pofonegyszerű módszereknek és a gazdaságos összetevőknek, melyeket már itthon is könnyűszerrel be tudunk szerezni. Az indiai konyha bőven tartogat még felfedezni valókat – az édesszájúak pedig előnyben vannak! A khoyát elsősorban ünnepi alkalmakra készítik, és az eredendően fehér massza aztán több színben és formában is tálalásra kerül. Csokis rétegek vagy pisztáciás szeletkék, esetleg sáfránysárga mandulás gombócok, jöhetnek?
A fő trükk a tej minősége – ha ez rendben van, akkor joggal reménykedhetünk a kiváló végeredményben. Az előírás szerint friss, minél zsírosabb alapanyagra van szükség – a legjobb lenne persze háztáji – és nem bolti – változatból készíteni. Ami szintén fontos, hogy olyan edényt válasszuk, ami mély, és nem fog leragadni benne a kozma. Illetve ügyeljünk arra is, hogy a tej véletlenül se fusson ki a főzés alatt.
A fentiekből egyenesen következik, hogy a kevergetést nem ússzuk meg: ha folyamatosan nem is, de sűrűn vakargassuk le a fazék oldaláról és aljáról fakanállal az esetleges letapadásokat. Keverjük csak a még folyékony tejhez ezeket a ragacsosabb darabokat is – ez segíti majd a sűrűsödés beálltát. Azzal vigyázzunk, nehogy túl sikerüljön főzni: időben el kell zárnunk a lángot, hogy a masszát kiönthessük kihűlni egy lapos tálra. Ha a forró serpenyőben vagy wokban marad, úgy tönkremegy a fáradságos munkával kialakított állaga.
Mikróban percek alatt almaropogóst is készíthetünk a khoyából – fél kiló gyümölcs szükséges a művelethez, három evőkanál vaj, kettő ek. cukor, másfél csésze zsemlemorzsa, egy teáskanál őrölt fahéj, illetve egy konzervnyi sűrített tej. Így akár 15-30 perc alatt meg is lesz a nyalánkság. A sűrített tejet tegyük mikrózható edénybe, és fedő nélkül, közepes erősséggel hőkezeljük öt percig – közben kétszer kavarjuk is át. Majd harmad teljesítményen főzzük még 10-12 percen át, két percenként kavargatva, hogy elérjük a kellő állagot. Mikor kivesszük, még pár percig úgyis rotyogni fog; aztán lehűl és jó sűrűvé válik. Hagyjuk is teljesen kihűlni, majd gyúrjuk át a megfelelő állapotra.
Az almát közben meghámozhatjuk és feldarabolhatjuk, aztán fél csésze vizet löttyintsünk rá, és nagyjából öt percig, lágyan pároljuk. Majd keverjük össze a khoyával, aztán terítsük szét egy nem túl mély üvegtálba, amit rakjunk a hűtőbe. A vajat cukorral és a morzsával keverjük össze, és hintsük hozzá a fahéjat. Pirítsuk meg így a morzsát, tepsiben vagy serpenyőben, szép aranybarnára. Felszolgálni úgy érdemes, hogy kis tálkákba szedjük a khoyát, amit meghintünk a roppanós morzsával.
Csokis szeletkéket (burfi) is készíthetünk: a fehér réteghez fél csésze khoya, 7 evőkanál porcukor és egy kis kardamom mag dukál, a sötéthez pedig újabb fél csésze khoya kell, amit feleannyi cukorral készítünk, mint a fentebbit – plusz fél evőkanál kakaóporral elegyítünk majd. Mindkét szinthez begyúrjuk a hozzávalókat, majd lassú tűzön össze is melegítjük. 3-4 perc elég is, majd terítsük ki az első, fehér masszát egy kivajazott tálra. Várjuk meg, hogy kihűljön, majd jöhet a második melegítés. A kakaós réteget kés segítségével simítsuk rá a fehérre, majd hűtőben hagyjuk jól összeállni a sütit. Egy-két napon belül fogyasszuk is el, mert a tej alapú édességek közismerten kényesek.
Erre is rákanyarodnál?
Perzsa
Forrás: slurrp.com