Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Un caffè, per favore! Egy kis olasz kávétörténelem... és JÁTÉK!!!!!

Vajon hogyan lett Olaszország kávénagyhatalom?
2017. March 1.

Ízek, illatok, speciális pörkölés és érlelés, egyediség és minőség, ezer éves hagyomány: ez az olasz kávékultúra. De hogyan lett Olaszország kávénagyhatalom? 

A válaszért egészen a középkorig kell visszamennünk, amikor Itália városállamainak lakói már kávéztak: kereskedőik ugyanis Európában az elsők között jutottak hozzá Afrika kincséhez, az etiópiában őshonos kávébabhoz. A különleges, cseresznyepiros bogyó megpörkölt magjaiból készíthető sötét színű, serkentő hatású főzetről  több írásos emlék is fennmaradt a X. –XIII. századból, a hírneves salernói orvosi iskola könyveiben.

Valószínűleg rendkívül magas ára miatt ezek után néhány évszázadra eltűnt a kávé Európából, hogy a XVII. században velencei kalmárok hozzák be ismét, és indítsák világhódító útjára. A gyógyhatásúnak vélt italt eleinte utcai limonádéárusok árulták, mígnem 1683-ban Velencében megnyitotta kapuit a világ első kávémérése. Ugyanitt, a lagúnák városában, a csodálatos Szent Márk téren  a mai napig működik az 1720-ban alapított, világhírű Caffè Florian kávéház.

A későbbi századokban a kávé az olasz kultúra fontos része lett: az országban ma kétszázezer kávéház és hatszáz kávépörkölő üzem működik, egy magára valamit is adó kávézóban felirat jelzi, hogy az általuk felszolgált kávé melyik pörkölőüzemből származik.

Olyan kávés találmányok fűződnek olasz feltalálók nevéhez, mint a kotyogós kávéfőző, az első eszpresszó kávéfőzőgép, a kávéfőzők gőzölő funkciója és a nagynyomású profi presszógép. Hála számos más újításnak, mint például a kávékapszulák vagy –podok (kávépárnák), és a szemes kávékat védő aromatartó csomagolások, ma már a világon mindenhová eljuthatnak az olasz kávék, és tökéletes minőségben élvezhetjük őket akár kávézókban, a munkahelyünkön vagy éppen otthon.

Ha kipróbálnál valami újat, kóstold meg a 100% olasz minőséget képviselő MOKADOR kávékat: szemes, kapszulás és podos kávék a világ legjobb termőhelyein szüretelt, gondosan válogatott, speciálisan pörkölt és érlelt kávészemekből, Olaszország 25 legjobb kávépörkölő üzemének egyikétől!

 szivecske

Játssz az olasz MOKADOR kávémárka ajándékáért!

Kattints a Mokador Magyarország Facebook oldalára, válaszolj helyesen a kérdésre az Ízesélet.hu cikke alapján, és nyerj 4×10 db MOKADOR kapszulát Nespresso kávégéphez! Ne felejtsd el lájkolni a Mokador Facebook oldalt, mert az oldal követői közül sorsolnak nyertest! Sorsolás: 2017. március 3. péntek, du. 4 órakor!

Kérdés:

Olaszország legjobb kávépörkölő üzemei között milyen toplistán szerepel a MOKADOR?

A MOKADOR Olaszország …… legjobb kávépörkölő üzemének egyike.

a.)          25

b.)          50

c.)           100

 

 

(X)

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!