Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: Dr Honey

"Úgy készül a méz, ahogy elő van írva" – Amerikai mézversenyen tarolt a magyar hársméz

A világ három legjobb fajta méze közé került a magyar márka
2022. September 6.

A magyar méz évtizedek óta egyet jelent földünk legjavával. Magyarország mára az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa lett, és a magyar méz hírneve idén nyáron tovább dicsőült. Egy magyar termék az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében fajtamézek kategóriában a világ három legjobb méze között végzett. De ugyanez a márka idén 3 termékkel is arany csillagot nyert a Great Taste Award versenyen Londonban.

Viszlai Andrea életében családi hagyománya van a méhészkedésnek. A Dr Honey márka alapítója az észak-borsodi faluból, Rakacáról származik, az ottani családi méhészet mindig is életének meghatározó része volt.

Viszlai Andrea / forrás: Dr Honey

„Egész életemben méhészkedtem, néha már annyi mézet fogyasztottunk, hogy kicsit elegem is lett belőle” – meséli mosolyogva Viszlai Andrea, a Dr Honey szíve és lelke, a díjnyertes hársméz termelője. „Apukámmal együtt méhészkedünk, de ennek ellenére a szüleim terelgettek más irányba, így az egyetemen magyar-francia szakos tanárként végeztem. Később multiknál dolgoztam, de 2014-ben jött egy mérföldkő az életemben. Ekkor hoztuk létre az elsősorban exportra szállító mézes vállalkozást” – elevenítette fel a múltat Andrea.

Nagy amerikai siker és három díj a gasztronómiai Oscar-díjként számon tartott versenyen

A Dr Honey mézei a lelkiismeretes munkának, a méhek gondos tartásának, az érintetlen méhlegelők tisztaságának és a szakszerű állatorvosi felügyeletnek köszönhetően hosszú idő óta rendkívüli helyet foglalnak el a minőségi élelmiszerek piacán.

„Termékeink 2016 óta sok nemzetközi díjat nyertek. Idén úgy döntöttünk, hogy benevezünk egy kifejezetten mézversenyre az Egyesült Államokban. Erre a versenyre olyanok neveznek, akik hisznek abban, hogy mézük tényleg a legfinomabb a világon, érkeztek nevezések pl. Új-Zélandról, Brazíliából, Olaszországból vagy éppen Madagaszkárról. Hatalmas meglepetésünkre jött az értesítés, hogy a világ minden szegletéből befutott mézek között bejutottunk a top 30-ba, és a fajtamézek kategóriájában a legjobb három közé bekerült a hársmézünk. Ráadásul idén nyáron nem ez volt az egyetlen örömhír: augusztus elején a Londonban kihirdetett Great Taste Awardon idén is elnyertünk három díjat. A szakértő zsűri által bírált hárs- és édesharmatmézünk, valamint a liofilizált málnával ízesített Honeycocktail termékünk is a 2022-es Great Taste díjazottjai között szerepel. Így összesen van 16 díjunk csak Londonból” – mesélte büszkén a tulajdonos.

Tipp: A méz segít, hogy csodaszép legyen a hajad

A világ egyik legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak beszerzési igazgatóiból áll össze. A londoni versenyt immár 20 éve a gasztronómia Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriákban nevezhetnek a pályázók.

Egyre jobban bíznak a Dr Honey minőségében

A magyar márka évek óta kivételes minőséget képvisel, és nemzetközi szintre emelte a magyar mézet. A „Black Jar International Honey Tasting Contest” verseny erőssége éppen az, amit a Dr Honey is képvisel: a mézek fajtatisztasága.

„A világ 3 legfinomabb fajtaméze közé bekerülni komoly kihívás, de ez a díj nem volt előzmény nélkül, hanem egy komoly folyamat és nagyon sok munka része volt, nemcsak a méhészkedés, de a piacra lépés tekintetében is. Mára elmondhatjuk, hogy a nemzetközi vevőkör is felfigyelt a termékekre, és egyre jobban bíznak a Dr Honey által képviselt minőségben. Jó érzés, hogy már nem csak mi mondjuk a mézeinkről, hogy rendkívüliek, hanem független szakértők is így ítélték meg” – tette hozzá a díjnyertes hársméz termelője.

„A hársmézünk titka a tisztaság”

A méz bár élelmiszernek minősül, jól tudjuk, hogy számtalan egészségügyi hatása is ismert, így a hársméz például a legkézenfekvőbb természetes megoldás a légúti megbetegedésekre.

„Kevesen tudják, hogy a hársméz legnagyobb gyűjtőhelye a Zselic, Kaposvár környékén van. Hatalmas, szépen termő hárserdők vannak arrafelé, viszont a tavalyi évben, a 40 fokos hőségben alig lett nektár. Nekünk annyi szerencsénk volt, hogy északon – ahol a szüleim élnek – néhány héttel később virágzott a hárs, így tudtunk jó minőségű mézet pörgetni. Sokan azt hiszik, hogy van ennek valami különleges módja. Pedig nincs. Nem simogatjuk és nem beszélgetünk a méhekkel, úgy készül a méz, ahogy elő van írva. A titok a gondosságban és a fajtatisztaságában rejlik” – mondta Viszlai Andrea, aki úgy fogalmaz, már nem csak a sportolóinknak vagy a borainknak van érme világversenyekről, hanem nekik is.

A márka életében az áttörést 2014-ben a gesztenyeméz hozta meg, ez lett az első díjazott mézük. A mai napig a legnépszerűbbek közé tartozik, ahogyan a selyemfű- és az édesharmatméz is. A Dr Honey esetében a rangos nemzetközi díjak igazolják a megbízhatóságot és azt, hogy egyedülálló minőséget képviselnek a piacon. 

Kapcsolódik: 

Gyömbér és méz – együtt még egészségesebb!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!