Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudtad? Az éhségnek is léteznek különböző típusai

2021. July 8.

Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk a különbséget az éhség és az étvágy között! Egészen röviden és egyszerűen az étvágy az, amikor érzékszerveink hatására ételre vágyunk, például meglátunk egy ínycsiklandozó ételt. Éhség esetén viszont agyunk jelzi, hogy üres a gyomrunk, és energiára van szüksége a szervezetünknek. Az éhségnek, étvágynak azonban nem csak egy típusa van, lássuk a különbségeket!

Érzékszerveink által kiváltott éhségfajták

Meglátunk a tévében, a YouTube-on vagy egy óriásplakáton valami finomat, és megéhezünk tőle. Mivel nem igazi éhség váltja ki, a legjobb, ha eltereljük a figyelmünket.

– Azon gondolkozunk mit főzzünk holnapra, vagy általában ételeken jár az agyunk és megéhezünk? Előfordulhat, hogy most is csak az étvágyunk jött meg valós éhség nélkül. Gondoljunk olyan ételekre, amiket nem szeretünk, ha elmegy az étvágyunk, nem voltunk éhesek igazából.

– Valaki kinyit a közelünkben egy csipszes zacskót, vagy hangosan rágcsál valamit, ezek hatására pedig mi is éhesnek kezdjük érezni magunkat. A hallásunkat nem tudjuk kikapcsolni, tehát ezúttal is csak a figyelmünket tudjuk elterelni.

– A frissen főzött kávé és kisült péksüti illata könnyen kiválthatja az éhségünket.

– Olyan is előfordulhat, hogy kimondottan valamilyen ízt kívánunk meg, azaz valami édeset, sósat vagy csípőset szeretnénk enni. Ilyenkor általában elég egy-két falatnyi étel is.

Lelki problémák okozta éhség: honvágy, stressz, unalom és társaik

Ezek azok a tipikus esetek, amikor megkívánjuk anyukánk palacsintáját, stressz hatására megéhezünk, unalomból eszünk vagy nassolunk munka, tévézés közben. Nagy részük önkontrollal kordában tartható, de akkor se essünk azért kétségbe, ha nem mindig sikerül.

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A fogyókúra alatt se legyél éhes!

A fogyókúra alatt se legyél éhes!

Gökler Kriszti tanácsai segítenek ennek megvalósításában

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!