Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tegnap kezdődött a hanuka, de miről is szól pontosan az ünnep?

2021. november 29.

Idén, 2021-ben november 28-án napnyugtakor kezdődik és december 6-án napnyugtáig tart a hanuka. Az év meghatározása azért fontos, mert a mi naptárunk alapján mozgóünnep, viszont a zsidó holdnaptár szerint rögzített az időpontja.

 

Az ünnep eredete 

Hanukakor a zsidó vallásúak a szíriai görögök feletti, időszámításunk előtt 165-ben aratott győzelmüket ünneplik. A görögök addig megszállva tartották Izrael területét, és nemcsak lerombolták a jeruzsálemi zsinagógát, hanem be is tiltották a zsidó vallás gyakorlását. Hároméves harc árán vívták ki a zsidók szabadságukat, majd szabadították fel Jeruzsálemet. A történészek szerint az első hanuka egy megkésett szukkót lehetett, amit betakarítás idején kellett volna megtartani. Ezt a vallásgyakorlás tilalma miatt évekig nem tehették meg, így a győzelmüket követően szerették volna „bepótolni” az elmaradt ünnepeket. Az ünnep részeként újra akarták szentelni a templomukat, amihez ki kellett azt világítani. A világításra szolgáló olajból viszont éppen nagy hiány volt, pontosabban csak egyetlen napra valót tudtak összegyűjteni. A legenda szerint csodás módon az egy napi adag azonban az ünnep teljes 8 napja alatt kitartott, így lett a hanuka – maga a szó egyébként héberül felszentelést jelent – 8 napos ünnep. Ezután évről évre megünnepelték a hanukát, de csak 250 évvel később vált hivatalosan is a fény ünnepévé.

 

Kapcsolódó receptünk: Fánk hanukára 

 

Hogyan ünneplik?

Közös játék, ajándékozás, ünnepi dalok éneklése, jellegzetes ételek készítése az ünnep jellemzői. Sok étel olajban sül, ezzel is a világításra használt olajról emlékeznek meg. Nem szabad megfeledkezni a klasszikus zsidó gyertyáról, a menóráról sem. Általában 7 gyertyája van, a hanukakor használtnak viszont 9. Egy szimbolizálja az olajat, amit a templom kivilágítására használtak, a maradék 8 pedig a napok számát, amíg égett az olaj. A gyertyákat egyesével gyújtják meg napnyugtakor, először a jobb szélsőt. További érdekesség, hogy bár napjainkban a menóra általában az ablakokba kerül, régen viszont az ajtó bal oldalán volt a helye. 

 

Ezt is próbáld ki: 

Látkesz-fasírttal töltött mini sütőtök, grillezett paradicsommal

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.