Süss csirkét a tipikus hibák elkövetése nélkül!
2021. March 8.A csirke igenis izgalmas alapanyag, persze nem mindegy, hogyan készítjük el, hiszen könnyen és gyorsan kiszáradhat – főleg a mellhús. Hogy hol ronthatjuk el? Mutatjuk.
Nem a sütőben fejezzük be az elkészítését
Ha nem kiszáradt, túlsült csirkét szeretnénk készíteni, annak létezik egy egyszerű titka. Elkezdjük közepes-magas hőmérsékleten pirítani egy serpenyőben, majd egy tepsiben sütőbe toljuk, és ott fejezzük be alacsonyabb hőfokon.
Egy egyszerű módszer, hogy szaftosabb legyen
Az alufólia mint konyhai mindenes ezúttal is segítségünkre lehet: ha letakarjuk a sütőben, sokkal szaftosabbra fog sülni a hús.
Rosszul marináljuk
Ha grilleznénk, nyugodtan szúrjunk bele villával a húsába, hogy a marinád át tudja itatni. Egyébként grillezéskor sem szabad túlsütni a húst, a csontos csirkecombnál például teljesen rendben van, ha a megsült csirke húsa a csont mellett rózsaszín marad.
Nem megfelelő fajta csirkehúst veszünk
A fagyasztott csirke sosem lesz annyira finom, mint a friss.
Megmossuk a húst
Sokak berögzült szokása, hogy megmossák a húst, mielőtt elkészítenék, annak ellenére, hogy többször bizonyítva lett: mosással pont több kórokozó kerül rá.
A konyhapulton olvasztjuk ki a húst
Szobahőmérsékleten rengeteg kórokozó érzi magát elemében, ezért sokkal biztonságosabb, ha a fagyasztott húst egy éjszakára a hűtőbe tesszük, és ott hagyjuk kiolvadni.
Telepakoljuk a serpenyőt
Ha telezsúfoljuk a serpenyőt vagy sütőtálat, akkor a benne lévő ételek nem pirulnak, hanem sokkal inkább párolódnak, és az egyenletes sülés sem garantált.
Nem pihentetjük a megsült hús
Minden nagyobb darabban sült hús esetén fontos, hogy miután kivettük a sütőből, pár percen át hagyjuk pihenni, és csak azt követően vágjuk fel. Így a hús leve nem folyik majd el, és sokkal szaftosabb lesz az étel.
Forrás: Eat This