Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája – Íme a döntős kreációk!
2019. May 8.Idén 13. alkalommal kerül megrendezésre a szakma és a közönség körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Magyarország Tortája verseny. Tegnap, május 7-én derült ki, hogy a szakmai zsűri mely süteményeket ítélte a legkiválóbbaknak, 5-5 alkotás jutott a fináléba. A döntősök közül augusztus elején kerül ki a végső győztes, mi pedig augusztus 20-tól kóstolhatjuk meg a finomságokat.
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös keddi budapesti rendezvényén a két zsűrielnök cukrászmester, Kiss Zoltán és Bechmann György hirdette ki a döntősöket.
Magyaros jegyek, kreatív párosítások
Új, kreatív ötleteket, magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén is csodás tortákkal neveztek a versenyzők, a két fő sláger a zöldfűszerek használata és a málna volt. Magyarország jellemző alapanyagai – sárgabarack, körte, eper, málna, birs, dió, szőlő, cseresznye, meggy, gesztenye, ribizli – mind megjelentek a receptekben, néhol egy-egy zöldség tette még izgalmasabbá a kreációkat. Érdekesség, hogy Gerbeaud Emilre emlékezve négy versenymű is a klasszikus zserbó süteményt gondolta újra, természetesen torta formájában.
A Magyarország tortája verseny döntőjébe az Akali meggyes mandula (Dezse Gergő, Mészáros Cukrászda, Szombathely), az Émile Emléke (Dénes Ilona, Művész Kávéház, Budapest), a Sopron Hűsége (Drávai Dávid, Hoffer Cukrászda, Sopron), a Boldogasszony csipkéje (Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár) és a Kékestető (Ipacs Balázs, Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső, Budapest) jutott.
Csupa íz, semmi cukor
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizése ugyancsak most került megrendezésre. A cukrászok kreatív ízkombinációkkal és olykor rafinált fűszerezéssel készítették el pályaműveiket a versenyre, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt szervez meg nyolc év óta a Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó torták között olyan kreációk is voltak, amelyekben különleges alapanyagok, a többi között homoktövis, menta, kardamom vagy éppen rozmaring alkotott harmonikus ízkombinációt a klasszikus alapanyagokkal, mint a piros gyümölcsök, a gesztenye és a csokoládé. A zsűri tagjai – köztük Erős Antónia és Vadon Jani – szintén 5 alkotást juttattak a döntőbe, melyek közül júniusban kerül ki a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztese.
A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta el a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett – a verseny jellegéből adódóan – a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt. A legfontosabb szempont ugyanis, hogy a kiválasztott torták mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető legyen, és bátran fogyaszthassák akár cukorbetegek is. A versenyművek megalkotásához idén is a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a cukrászok.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyben a Mandulatorta cukormentesen (Szamos Marcipán Kft., Budapest), az Eredendő bűn (Álomsüti, Budapest), a Körös-menti Egres (Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd), a Boldogasszony csipkéje (Reök Kézműves Cukrászda, Szeged, két torta versenyez azonos fantázianévvel), valamint a Cukormentes Kicsi Gesztenye (Accappella Cukrászda, Szeged) került a legjobbak közé.