Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Jó hírünk van: ezeket edd és regenerálódsz! Avagy 5 étel, ha túletted magad

2016. December 26.

Mindannyiunkkal előfordul, hogy a túlevés csapdájába esünk – főleg most, az ünnepi időszakban.

 A felvett kalóriák túlműködésre késztetik a testet,amely igyekszik helyreállítani  az emésztés során keletkezett szabadgyökök okozta károkat. A szabadgyökök megtámadják a sejteket és elősegítik különböző krónikus betegségek – szívbetegség, cukorbetegség, rák – kialakulását. És természetesen minél többet eszünk, annál több szabadgyök kerül a szervezetünkbe.

Viszont van egy jó hír is! A legújabb kutatások kimutatták, hogy létezik egy (finom) módja annak, hogy regenerálódjunk egy kiadós evés után, és csökkentsük a szabadgyököket.

A következő 5 ételt mindenképp iktassuk étkezésünkbe: 

1. narancslé: Egy korábbi tanulmány szerint a narancslében levő flavonoidok (antioxidánsz-szerű vegyületek) semlegesíthetik egy zsírban és kalóriában gazdag étkezés szívre káros hatásait. A kutatás során azon alanyok szervezetében, akik a magas zsír- és kalóriatartalmú reggeli mellé narancslevet fogyasztottak, kevesebb káros szabadgyököt fedeztek fel, mint azokéban, akik az étkezéshez vizet vagy cukros vizet ittak.

2. gyümölcs: Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök (bogyók, szőlő, kivi, cseresznye) minimálisra csökkentik a káros szabadgyököket.

3. ecet: Egy evőkanál ecet a salátádra – vagy más ételre – mérséklő hatással bír a  vércukorszintre, amely megugogrik a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztását követően.

4. bor: A vörösbor antioxidánsai csökkentik a magas zsírtartalmú ételek negatív hatásait, hiszen mérséklik a zsíros ételek fogyasztása után a szervezetben termelődő vegyületeket, melyek szívmegbetegedésekhez is vezethetnek. Főzz vörösborral, vagy igyál egy pohárral étkezés után; de mindezt mértékkel tedd.

5. fűszerek: Az ételeid fűszerezése csökkentheti a túlevés negatív hatásait. Egy 2011-es kutatásban azon alanyok szervezete, akik olyan magas zsír- és kalóriatartalmú ételt ettek, melyben 2 evőkanál fűszerkeverék (rozmaring, oregánó, fahéj, kurkuma, bors, szegfűszeg, fokhagyma por, paprika) volt, alacsonyabb triglicerid- és inzulinszintet és magasabb antioxidáns-szintet produkált, mint azoké, akik ugyanazt a fogást ették, csak a fűszerkeverék nélkül.

 

Forrás: eatingwell.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sütés kevesebb cukorral

Sütés kevesebb cukorral

Mert sokakat érdekel, hogy hogyan lehetne csökkenteni a finomított cukor mennyiségét süteményekben, desszertekben. Horvát Sára kisokosa.
Így állítsd meg a stresszevést

Így állítsd meg a stresszevést

12 tuti tipp - Táplálkozási szakértők és pszichológusok tanácsai.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!