Jó hírünk van: ezeket edd és regenerálódsz! Avagy 5 étel, ha túletted magad
2016. December 26.Mindannyiunkkal előfordul, hogy a túlevés csapdájába esünk – főleg most, az ünnepi időszakban.
A felvett kalóriák túlműködésre késztetik a testet,amely igyekszik helyreállítani az emésztés során keletkezett szabadgyökök okozta károkat. A szabadgyökök megtámadják a sejteket és elősegítik különböző krónikus betegségek – szívbetegség, cukorbetegség, rák – kialakulását. És természetesen minél többet eszünk, annál több szabadgyök kerül a szervezetünkbe.
Viszont van egy jó hír is! A legújabb kutatások kimutatták, hogy létezik egy (finom) módja annak, hogy regenerálódjunk egy kiadós evés után, és csökkentsük a szabadgyököket.
A következő 5 ételt mindenképp iktassuk étkezésünkbe:
1. narancslé: Egy korábbi tanulmány szerint a narancslében levő flavonoidok (antioxidánsz-szerű vegyületek) semlegesíthetik egy zsírban és kalóriában gazdag étkezés szívre káros hatásait. A kutatás során azon alanyok szervezetében, akik a magas zsír- és kalóriatartalmú reggeli mellé narancslevet fogyasztottak, kevesebb káros szabadgyököt fedeztek fel, mint azokéban, akik az étkezéshez vizet vagy cukros vizet ittak.
2. gyümölcs: Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök (bogyók, szőlő, kivi, cseresznye) minimálisra csökkentik a káros szabadgyököket.
3. ecet: Egy evőkanál ecet a salátádra – vagy más ételre – mérséklő hatással bír a vércukorszintre, amely megugogrik a szénhidrátban gazdag ételek fogyasztását követően.
4. bor: A vörösbor antioxidánsai csökkentik a magas zsírtartalmú ételek negatív hatásait, hiszen mérséklik a zsíros ételek fogyasztása után a szervezetben termelődő vegyületeket, melyek szívmegbetegedésekhez is vezethetnek. Főzz vörösborral, vagy igyál egy pohárral étkezés után; de mindezt mértékkel tedd.
5. fűszerek: Az ételeid fűszerezése csökkentheti a túlevés negatív hatásait. Egy 2011-es kutatásban azon alanyok szervezete, akik olyan magas zsír- és kalóriatartalmú ételt ettek, melyben 2 evőkanál fűszerkeverék (rozmaring, oregánó, fahéj, kurkuma, bors, szegfűszeg, fokhagyma por, paprika) volt, alacsonyabb triglicerid- és inzulinszintet és magasabb antioxidáns-szintet produkált, mint azoké, akik ugyanazt a fogást ették, csak a fűszerkeverék nélkül.
Forrás: eatingwell.com