Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így készül az igazi hot dog virsli

2022. June 19.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekről azt mondják, jobb is, ha nem tudjuk, miből készülnek… Sokan emlegetik így a parizert és a virslit – bár tegyük hozzá, ezekből is kaphatók minőségi termékek. Utóbbi kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy vajon miből van az igazi amerikai hot dog virslije? Valószínűleg nem baromfivirsliből vagy valami egyéb furcsaságból, amit nálunk hivatalosan nem is szabad virslinek nevezni. És mennyit fogyasztanak el belőle az Egyesült Államokban? Nem túlzás azt állítani, hogy bődületes mennyiséget, egészen pontosan évi 20 milliárd darabot. Na jó, persze nézzük lakosságarányosan, ám akkor is az jön ki, hogy egy átlag amerikai bizony betermel belőle évi 70 darabot.

 

Mi hivatalosan az amerikai hot dog?

A kérdést természetesen szabályozták, az előírások szerint csak azt szabad hot dognak nevezni, ami főtt és/vagy füstölt virslit tartalmaz. A víz és zsír együtt maximum 40%-a lehet a hot dognak, és legfeljebb 3,5% lehet a különböző nem állati állományjavítók aránya. Ezen a 43,5%-on kívül a virslinek húsból kell állnia. A húson kívül lehet még benne fűszer és ízesítés, élesztő, cukor, kukoricaszirup, tartósítószer, cseresznyepor színezéknek, valamint keményítő.

 

Sertésből készül?

Általában igen, ez a legmegszokottabb, de létezik marha, csirke és pulyka hot dog is, illetve vannak vegyes fajták, esetükben többféle húst mixelnek össze.  

 

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a húsnak? 

Az is szabályozott, hogy sovány húsból kell készülnie a virslinek, tehát nem mehet bele csont, bőr vagy éppen a sertés körme, vagy hasonló, félig-meddig hulladéknak számító részek. Léteznek műbeles virslik és olyanok is, amelyeknél a belet a szarvasmarha csontjából kivont kollagénből készítik.

 

Tipp: Készíts otthon triplán húsos hot dogot!

 

Hogyan készül?

A lecsontozott húst és zsírt egy nagy húsdarálóba borítják, majd a darálást követően keverik bele a többi alkotóelemet. Ezután megy a töltőgépbe, ami aztán elkészíti a jól ismert formájú virsliket. Utána megfőzik, illetve bizonyos esetekben meg is füstölik. Ezután pedig már csak a csomagolás és a szállítás következik.

 

Az organikus hot dog egészségesebb?

Nem feltétlenül, de vannak bizonyos előnyei. A felhasznált hús jobb minőségű, de ugyanúgy feldolgozott magas zsír- és sótartalommal. Ha szigorúan vesszük, a másik tipikus amerikai gyorsétel, a hamburger egészségesebb. Valamivel.

 

Ezt már olvastad? 

Ilyen lenne Rihanna hot dogként

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szinte bármiből készülhet növényi fasírt, azaz fritter?

Szinte bármiből készülhet növényi fasírt, azaz fritter?

A tápláló és ropogós fogás titkai feltárulnak.
Tudod hogyan készül az instant kávé?

Tudod hogyan készül az instant kávé?

Honnan ered? Hogyan készül? És mennyi koffeint tartalmaz?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!