Így készítsünk házi diákcsemegét
A diákcsemege egy remek uzsonna. A bele kerülő magvaknak köszönhetően tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. Az aszalt gyümölcsökkel viszont csínnyán kell bánni, hiszen sokkal koncentráltabb mértékben tartalmazzák a szénhidrátot (gyümölcscukrot), mint a friss gyümölcsök.
Akik rendszeresen fogyasztanak olajos magvakat, azoknak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre (ez a bennük levő omega-3 zsírsavnak köszönhető), valamint a rák kialakulására is alacsonyabb az esélyük. Sok bennük a rost, a fehérje, a zsírok, amelyek segítenek kordában tartani az étvágyat. Ezért egy fogyókúrába is remekül beilleszthető a diákcsemege.
A házilag összeállított diákcsemege két okból jó. Először is, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, bárki össze tudja állítani. Mindössze annyi kell, hogy a megvásárolt magvakat (jobb esetben házi termesztésűeket; pl.: diót), valamint az aszalt gyümölcsöket egy befőttes üvegbe öntjük, majd jól összerázzuk. Másodszor pedig, így pontosan tudjuk, mi kerül az üvegbe, nem kell attól tartanunk, hogy az összeállítás során tartósítószerek, cukor is belekerül.
Mit tegyünk az üvegbe?
Mandulát: A rómaiak a mandulát mágikus élelmiszernek tartották, amely elősegítette a termékenységet. Ez nem bizonyított tény, de az az, hogy a benne levő értékes fehérje védi a csontokat, táplálja a bőrt. Szabályozza a koleszterinszintet, így megőrzi a szívműködés egészségét.
Diót: E-vitamint tartalmaz, amellyel segítjük a nyálkahártya megfelelő működését, így szervezetünk könnyebben égeti el a telített zsírsavakat is. Magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak ajánlott a fogyasztása. Természetes folsavforrás, így terhesség alatt ajánlott rendszeresen fogyasztani.
Kesudiót: Tele van ásványi anyagokkal. A benne található réz a haj színének fenntartásában segít, a magnézium pedig a csontok egészségét támogatja, valamint meggátolja, hogy a kalcium bejusson a az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is nyugodt állapotban maradnak. A közvélekedéssel ellentétben pedig nem hizlal, hiszen jó koleszterint tartalmaz.
Mogyorót (a fáról): Magas az olajtartalma, viszont ezek telítetlen zsírsavak, amelyek egészségesek. A szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét és támogatják az idegműködést. Gazdag B1-, B2-, C-, H- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig káliumot és kalciumot tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre.
Aszalt gyümölcsöt: Ez extra ízt visz a diákcsemegénkbe, de vigyázzunk vele. Magasabb a cukortartalma, mint a friss gyümölcsnek, hiszen koncentráltabban tartalmaz szénhidrátot. Így jobb, ha ez a diákcsemege kis részét képviseli csak.