Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így készíthetsz látványos ételfotókat

2024. February 15.

Az ételfotózás egyre népszerűbb hobbi és művészeti forma, amelynek célja, hogy megmutassa az étel szépségét. Ezek a fotók arra is inspirálnak, hogy új recepteket próbáljunk ki. De hogyan készíthetünk jó ételfotókat, amelyek igazán vonzzák a tekintetet? Íme, néhány tipp, amelyek segítenek abban, hogy akár az instagramon is tökéletesen mutató képeket készíts. (x)

Legyen egy jó kamerád!

Nem kell aggódnod, ha nincs fényképezőgéped, ma már egy telefonnal is szuper képeket készíthetsz. Bármely gyártó készülékei között találsz erre a célra alkalmas készüléket. A Samsung telefonok között például a Samsung Galaxy S22 jó választás lehet, amelynek három hátlapi kamerája (50 MP, 12MP és 10 MP) és egy szelfikamerája (10MP) van. Ezekkel már az olyan apró részleteket is megmutathatod, mint a málnaszemek vagy éppen a fűszerek.

mobiltelefon

Figyelj a fényre és az árnyékra!

A legjobb a természetes fény, amely lágyan és egyenletesen világítja meg az ételt. Kerüld a közvetlen napfényt, amely túl erős és kemény árnyékokat vet. Ha muszáj, akkor használj mesterséges fényt, de ügyelj arra, hogy ne legyen túl sárga vagy kék, mert ez eltorzítja az étel színét. Ilyenkor érdemes egy fehér lapot vagy kartont is használni, amellyel visszaverheted a fényt az ételre, hogy kiegyenlítsd az árnyékokat.

Válassz megfelelő hátteret és kiegészítőket!

A háttér legyen semleges, hogy ne vonja el a figyelmet az ételről. A legjobb háttér egy egyszínű fal, asztal vagy lepedő. Válassz olyan tányérokat és dekorációs elemeket, amelyek illenek az étel színéhez, formájához. Például, ha egy olasz tésztát fotózol, akkor vegyél elő fehér vagy piros tányérokat, fém evőeszközöket, borospoharakat, friss bazsalikomot, sajtot.

samsung galaxy

Komponáld meg a képet!

A kompozícióhoz használhatod a harmadolás szabályát, amely szerint a képet három egyenlő részre osztod vízszintesen és függőlegesen, és az ételt a metszéspontok valamelyikére helyezed. Ezáltal a kép dinamikusabb és harmonikusabb lesz. A kompozícióhoz tartozik az is, hogy milyen szögből fotózol. Íme, a leggyakoribb verziók:

• Fentről: Ez jól mutatja az étel alakját, színét és textúráját. Ezt a szöget akkor használjuk, ha az étel lapos, mint például egy pizza, egy saláta vagy egy szendvics.
• Oldalról: Ez a szög akkor jó, ha az étel magas, mint például egy torta, egy hamburger vagy egy pohár desszert. Ezzel megmutathatjuk az étel rétegeit, töltelékét és magasságát.
• Szemmagasságból: Ezt a szöget akkor használjuk, ha az étel kerek, mint például egy tál leves vagy egy süti. Ezzel a szöggel megteremthetjük az ételhez való közelség érzését.

Szerkeszd meg a képet!

A képszerkesztés során finomhangolhatod a kép fényét, színét, kontrasztját, élességét és egyéb tulajdonságait. A képszerkesztéshez használhatsz különböző programokat mint például a Photoshop vagy a Lightroom. A képszerkesztésnél azonban fontos, hogy ne túlozd el, és ne változtasd meg az étel természetes színét vagy formáját.

Partner tartalom (x)

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!