Hogyan szabaduljunk meg a fokhagymás lehelettől?
Nehéz feladat megszabadulni a fokhagymás lehelettől.
Az ohioi egyetem tudósai azonban megtalálták a megoldást: almát vagy salátát rágcsálva meg tudjuk szüntetni a belőlünk áradó fokhagyma illatot.
A tanulmányban szereplő emberek 25 másodpercig fokhagymát rágcsáltak, majd vizet, almát, salátát, menta levelet vagy zöld teát fogyasztottak. Arra jutottak, hogy az alma és a saláta volt az, ami 30 perc elteltével a leginkább csökkentette a fokhagyma jelenlétét a leheletben.
A fokhagyma tartalmaz egy allicin nevű alkotórészt, összerágva ez okozza a jellegzetes szagot. Fokhagyma fogyasztás után nem csak a szánkban marad benne az íze, hanem bekerül a vérkeringésünkbe, és onnan a tüdőnkbe is. Ha megérkezik a tüdőbe, egész napra tönkre teheti a leheletünket.
Az első gondolatunk bizonyára az, hogy megmossuk a fogunkat. Ezzel a szánkat ugyan meg tudjuk szabadítani az illatanyagtól, azonban a tüdőnket ilyen módon nem tudjuk kimosni.
Ám, ha a fokhagyma után rögtön almát vagy salátát eszünk, utóbbiakban lévő összetevők semlegesíteni tudják a fokhagyma illatanyagát.
Fontos azonban, hogy még azelőtt együnk almát vagy salátát a fokhagyma után, mielőtt az illatanyag bekerülne a vérkeringésünkbe, mert akkor már ők sem tudnak segíteni.
Forrás: www.prevention.com