Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat
A konyhában az az elvem, hogy lehetőleg minél kevesebb dolog menjen kárba. A héjakat alaplének főzöm meg legtöbbször, és a spárga fás száraival is ezt teszem, tökéletes pl. spárga rizottóhoz a sima zöldségalaplé helyett.
Ennél sokkal kreatívabb módszerek is léteznek pl. a héjak felhasználására. Az almahéj amúgy is ehető, sőt, finom, de vannak olyan receptek, amihez hámozott almára van szükség, így megmarad egy nagyobb mennyiség. Ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldás az almatea. Forrásban lévő vízben főzd 5 percig a héjakat, majd hagy hűlni, és szűrd át. Nyáron hidegen isteni, egy kevés citrommal, esetleg cukorral, de télen is ízletes ám. Teát hagymahéjból is készítünk, megfázásra, engem a nagymamám mindig ezzel gyógyított.
Aki egy kicsit több kalandra vágyik, készíthet almaecetet is. Egy befőttes üveget tele kell tömni almahéjjal, majd felönteni vízzel. 2 ½ dl vízhez egy púpozott evőkanál cukrot is kell adni, majd lazán le kell fedni, mondjuk egy konyharuhával. Fontos, hogy a folyadék elfedje az almahéjat, különben penészedni kezd. Kb. 1 hét után (minden nap meg kell kevergetni), amikor elkezdd habzani, át kell szűrni, aztán ugyanígy lefedve hagyni kell addig, míg a kívánt savasságot el nem éri. Ezután lehet lezárt üvegben a hűtőben tárolni akár egy évig is.
Almából csipszet is lehet készíteni, ez gyakorlatilag egy sütőben aszalt technika, vagyis nem túl magas hőfokon kell sütni, 150ºC-on, 30 percig. Másnak a héjából is készülhet csipsz. Ha alaposan ledörzsölöd a héjat hámozás előtt, répahéjból, burgonyahéjból, egy kevés olajban átforgatva, sóval, borssal, vagy tetszés szerint ízesítve tudsz 200ºC-on, kb. 15 perc alatt csipszet sütni.
A (kezeletlen) citromhéjat amúgy is használjuk az ételeinkbe, de ezt is egy fokkal fel lehet turbózni. Pl. akkor is tedd el a héjat, amikor egyébként nem kell az ételbe, mert a fagyasztóban jól eláll, és koktéloktól kezdve, süteményeken át jól használható. De készíthetsz vele ízesített vajat vagy olajat, ez utóbbihoz melegítsd az olajat a héjakkal, de ne forrald. Szűrd át és használhatod is, tartsd hűtőben, mert nem áll el nagyon sokáig.
És végül nézzünk tisztítószereket: citrushéjat legalább 2 napig ecetbe áztatva, leszűrve, illatos általános tisztítószert kapsz. Ez egy koncentrátum (minél tovább áztatod, annál inkább) ezért minimum fele-fele arányban hígítsd vízzel.
Citrushéjból fürdősót is készíthetsz: a szárított héjat csak keverd össze keserűsóval (patikában, nagyon olcsón kapható), és egy kevés, ugyanolyan illóolajjal, és meg is vagy
Nektek vannak praktikáitok a konyhai hulladék felhasználásra?