Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hallottál már a karácsonyi uborka tradíciójáról?

2022. December 24.

A klasszikus gömbök és girlandok mellett az utóbbi években több üzletben megjelentek roppant mókás karácsonyfadíszek. Szerkesztőségünk tagjai is igencsak szép kis gyűjteményre tettek szert, amiben találunk garnélától kezdve kaktuszokon át papírdobozos, evőpálcikás ázsiai tésztaételig sok izgalmas és cseppet sem szokványos díszt. Szinte minden helyen, ahol ilyen díszeket árulnak, vehetünk uborkát – nem véletlenül. A karácsonyi uborka ugyanis tradícióval bír, és nem csupán egy a sok mókás dísz között.

Tipp: Nincs karácsony dió nélkül!

Sztorija egy régi német tradícióra vezethető vissza, de egy 2016-os felmérés eredménye szerint a megkérdezett németek kevesebb, mint tizede hallott a karácsonyi uborkáról, és még kevesebbeknek volt otthon egy fára akasztható darabja. Egy másik legenda amerikai szokásnak tekinti a polgárháború idejéből, amikor is egy elfogott, haldokló katona kért egy utolsó uborkát magának, majd csodával határos módon történt túlélését és felépülését követően minden évben akasztott egy savanyú uborkát a karácsonyfájára. És itt még nincs vége! Létezik egy olyan legenda is, amely szerint két fiatal fiút meggyilkolt egy gonosz fogadós, majd a testüket egy savanyú uborkás hordóba rejtette, ám Szent Miklós életre keltette őket.

A legendák után nézzünk egy sokkal reálisabb magyarázatot! Az amerikai Woolworth’s áruház az 1880-as években megrendelt Németországból sok-sok akkor igen divatosan számító üvegdíszt, ezek főleg gyümölcsökről és zöldségekről voltak megmintázva, és közöttük könnyen lehetett uborka is – a legendák pedig csak reklámfogások.

Egyébként a díszt el szokták rejteni az általában sötétzöld, azaz az uborkával megegyező színű karácsonyfán, aztán versenyezhet a család, hogy ki találja meg elsőként. Ez természetesen szerencsét hoz, és valamilyen extra ajándék is jár mellé.

Forrás: Reader’ s Digest

Ezt már olvastad?

Az eredeti házi mákos guba: íme, a bobájka

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi kacsa trió Oláh Zoltán mesterszakácstól

Karácsonyi kacsa trió Oláh Zoltán mesterszakácstól

Oláh Zoltán mesterszakács, a Castellum Hotel Mikszáth Kálmán éttermének séfje karácsonyi menüajánlata

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!