Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Ezért jó érzés másoknak sütni

A sütés egy produktív formája az önkifejezésnek és egy módja a kommunikációnak.
2018. February 26.

Rengeteg pszichológiai előnye van a sütésnek. Egyrészt ez is egy alkotói folyamat, mely során az emberek kifejezhetik önmagukat. „A kreatív önkifejezés és a jólét kapcsolatát már számos kutatás bebizonyította” – mondja Donna Pincus a Boston University pszichológiai és agykutatója. Legyen szó festésről, zenélésről, sütésről, stressz szabadul fel attól, hogy kifejezzük magunkat.

Mikor másoknak sütünk, az remek módja annak, hogy érzéseinket kommunikáljuk a másik felé. Susan Whitbourne University of Massachusett pszichológiai és agykutató professzora itt megemlíti, hogy ételt viszünk a ravatalra is. Ilyenkor az étellel is kifejezzük együttérzésünket, támogatásunkat. „Hasznos lehet ez olyan embereknek, akiknek nehézséget okoz, hogy szavakkal fejezzenek ki hálát, köszönetet, együttérzést.”

Ha a szóbeli és egyéb kommunikációs formák mellett az ételekkel is kifejezzük érzéseinket, az egy rendkívül pozitív és csodás dolog. „Számos kultúrában az élelmiszer tényleg a szeretet kifejezése. Valóban egy szép dologról van szó, mert mindenki kapcsolódik valahogy az evéshez.” – magyarázza Julie Ohana, kulináris művészet terapeuta.

A sütés rengeteg figyelmet igényel: az alapanyagok pontos kimérése, a tészta megfelelő méretűre nyújtása, a fűszerezés, stb. Mikor tudatosan koncentrálunk az ízekre és az illatokra, az egyfajta mindfulness, melynek során csökken a stressz és nő a boldogság szintje. E felfogás miatt is egyre népszerűbb a kulináris művészet terápia.

Lépésről lépésre haladunk az alkotás során, de közben a recept és a kész étel egészét is szem előtt kell tartanunk. „Így a sütés remek mód arra, hogy egyensúlyban tartsuk a pillanatban való létezést és a hosszútávú gondolkodást.” – mondja Ohana. A sütés jótékony hatását a Sütimester (The Great British Bake Off) 2012-es évadának győztese, John Whaite is kiemelte, mikor arról beszélt, ez az alkotói folyamat segített neki leküzdeni mániás depresszióját.

Pincus kijelenti, mikor alkotunk és koncentrálunk, nem a problémáinkon rágódunk – mely szokás köztudottan rossz közérzethez, akár depresszióhoz is vezethet. „A sütés külön szépsége, hogy egy kézzelfogható végeredménye lesz a folyamatnak, mely mások számára is jó érzés.” – teszi hozzá Pincus.

Mikor másoknak sütünk, önzetlenek vagyunk. Az alkotás már önmagában egy jó közérzetet kiváltó folyamat, de ha azért végezzük, mert másoknak szeretnénk örömöt okozni, a jó érzés fokozódik. „Olyan, mintha valami jót tennénk a világgal” – jellemzi Pincus. Ez az érzés viszont csak akkor lép fel, ha nem azért sütünk, hogy a figyelem középpontjába kerüljünk, vagy túltegyünk valakin, hanem azért, hogy osztozzunk másokkal.

Fennállhat viszont az is, hogy a sütés nem megnyugvást eredményez, hanem csak még több stresszt termel. Az ilyen embereknél már tevékenység eredményezi majd a stresszoldást. Az ilyen személyeknek Ohana azt javasolja, alapreceptekkel kezdjenek, és csak addig alkossanak, míg nem érzik azt kötelességnek, vagy stresszesnek.

forrás: Huffington Post

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy könnyű sütési trükk

Egy könnyű sütési trükk

Ezzel profivá válhatunk
7 desszert sütés nélkül

7 desszert sütés nélkül

Tudom, tudom gyakorlatilag az egész nyár arról szól, hogy hogyan kerüljük el a sütőt... :)
7 sütési tipp amit neked is tudnod kell

7 sütési tipp amit neked is tudnod kell

Igazság szerint nem vagyok egy sütőmágus, inkább főzni szeretek, így aztán mindent, ami egyszerűsíti vagy megkönnyíti a sütést, szívesen látok. Az évek során össze is állt egy szép kis gyűjtemény, amiből most néhány tippet meg is osztok veletek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!