Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Erre tanított a karantén időszaka – kreatívak és megfontoltak lettünk a konyhában

2020. May 18.

A ma reggeli hírek a korlátozások fokozatos feloldásáról szóltak: a vidéki települések után Budapesten és Pest megyében is kezdetét vette az óvatos újraéledés, nyitás. Az elmúlt időszak önkéntes – vagy kevésbé önkéntes – karanténja sok mindenre megtanított bennünket, ezekből a tapasztalatokból érdemes párat átmenteni a „békeidőkre” is.

Az első és legfontosabb, hogy régi életünket visszakapva megszűnik a teher. Reméljük, hamarosan kimondhatjuk, hogy egyre kisebb a kockázat, azaz a védő intézkedések betartásával majdnem ugyanúgy élhetünk, mint korábban. Ha tudjuk, hogy megtehetjük, egyszerűbb a változtatás, hiszen semmi súlyos következménye sem lesz, amennyiben mégsem sikerül. Épp ezért érdemes most számot vetni, és megnézni, mi mindent csináltunk másképp a karantén két hónapjában, mint korábban. Mi az, ami valóban észszerűnek bizonyult? Mi volt környezettudatos lépés? Be tudnánk vezetni ezeket a hétköznapjainkba?

Változtassunk: ne az ételhez vegyünk alapanyagot, hanem gondolkozzunk fordítva

Azaz nézzük meg, mi minden van otthon – főleg a lejárati idő közelében –, és azokhoz keressünk recepteket. Lehet, hogy csak 1-2 hozzávalót kell beszereznünk, minden más pedig adott, így sokkal kevesebb étel, alapanyag landol majd a kukában. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy újfajta receptekkel bővülhet a repertoárunk.

A tervezés nem öli meg a spontaneitást

Végiggondolni, hogy mit fogunk főzni a héten, majd konkrét bevásárlólistával menni a szupermarketbe nem butaság. Sőt! Olcsóbban és átgondoltabban fogunk kijönni a heti bevásárlásból, és hamarabb is végzünk majd. Érdemes sorrendet felállítani: kezdjük a gyorsabban romló alapanyagokkal a főzést! Persze eltérhetünk egy kicsit a tervünktől, semmi sem kényszer, ha éppen máshoz van kedvünk.

Morzsabál (azaz hűtőtakarítós receptek)

Sok ételnek kifejezetten jól áll, ha többféle maradékot használunk fel az elkészítésükhöz. Ilyenek a rakott, tepsis fogások, a sajtos ételek vagy például egy jó olasz zöldségleves, a minestrone. A tepsis, rakott ételekbe nyugodtan mehet maradék zöldség, kolbász, szalámi, kis darabka fagyasztott hús, és a sajtokat is nyugodtan mixelhetjük: csak finomabb lesz a sajtréteg az ételünk tetején, ha mondjuk trappista és füstölt sajt keverékéből készítjük.

Biztosan kell?

Igen, megfontoltabbak és tudatosabbak lettünk. Feléltük a fagyasztó tartalékait, elővettük a „valamire csak jó lesz” felkiáltással megvásárolt fűszerkeverékeket, a netes vagy személyes vásárlások esetén pedig jobban átgondoltuk, hogy valóban szükséges-e a kosarunkba tenni a kiszemelt élelmiszert. A felesleges impulzusvásárlásoknak ideje búcsút inteni, tapasztalhattuk, hogy teljesen feleslegesek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!