Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Erre tanított a karantén időszaka – kreatívak és megfontoltak lettünk a konyhában

2020. május 18.

A ma reggeli hírek a korlátozások fokozatos feloldásáról szóltak: a vidéki települések után Budapesten és Pest megyében is kezdetét vette az óvatos újraéledés, nyitás. Az elmúlt időszak önkéntes – vagy kevésbé önkéntes – karanténja sok mindenre megtanított bennünket, ezekből a tapasztalatokból érdemes párat átmenteni a „békeidőkre” is.

Az első és legfontosabb, hogy régi életünket visszakapva megszűnik a teher. Reméljük, hamarosan kimondhatjuk, hogy egyre kisebb a kockázat, azaz a védő intézkedések betartásával majdnem ugyanúgy élhetünk, mint korábban. Ha tudjuk, hogy megtehetjük, egyszerűbb a változtatás, hiszen semmi súlyos következménye sem lesz, amennyiben mégsem sikerül. Épp ezért érdemes most számot vetni, és megnézni, mi mindent csináltunk másképp a karantén két hónapjában, mint korábban. Mi az, ami valóban észszerűnek bizonyult? Mi volt környezettudatos lépés? Be tudnánk vezetni ezeket a hétköznapjainkba?

Változtassunk: ne az ételhez vegyünk alapanyagot, hanem gondolkozzunk fordítva

Azaz nézzük meg, mi minden van otthon – főleg a lejárati idő közelében –, és azokhoz keressünk recepteket. Lehet, hogy csak 1-2 hozzávalót kell beszereznünk, minden más pedig adott, így sokkal kevesebb étel, alapanyag landol majd a kukában. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy újfajta receptekkel bővülhet a repertoárunk.

A tervezés nem öli meg a spontaneitást

Végiggondolni, hogy mit fogunk főzni a héten, majd konkrét bevásárlólistával menni a szupermarketbe nem butaság. Sőt! Olcsóbban és átgondoltabban fogunk kijönni a heti bevásárlásból, és hamarabb is végzünk majd. Érdemes sorrendet felállítani: kezdjük a gyorsabban romló alapanyagokkal a főzést! Persze eltérhetünk egy kicsit a tervünktől, semmi sem kényszer, ha éppen máshoz van kedvünk.

Morzsabál (azaz hűtőtakarítós receptek)

Sok ételnek kifejezetten jól áll, ha többféle maradékot használunk fel az elkészítésükhöz. Ilyenek a rakott, tepsis fogások, a sajtos ételek vagy például egy jó olasz zöldségleves, a minestrone. A tepsis, rakott ételekbe nyugodtan mehet maradék zöldség, kolbász, szalámi, kis darabka fagyasztott hús, és a sajtokat is nyugodtan mixelhetjük: csak finomabb lesz a sajtréteg az ételünk tetején, ha mondjuk trappista és füstölt sajt keverékéből készítjük.

Biztosan kell?

Igen, megfontoltabbak és tudatosabbak lettünk. Feléltük a fagyasztó tartalékait, elővettük a „valamire csak jó lesz” felkiáltással megvásárolt fűszerkeverékeket, a netes vagy személyes vásárlások esetén pedig jobban átgondoltuk, hogy valóban szükséges-e a kosarunkba tenni a kiszemelt élelmiszert. A felesleges impulzusvásárlásoknak ideje búcsút inteni, tapasztalhattuk, hogy teljesen feleslegesek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!