Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Edd végig a karácsonyt bűntudat nélkül!

"Van néhány praktika, amelyek gyakorlatilag lemondások nélkül megkönnyítik a lelkiismeretünket és az emésztőrendszerünket is a karácsonyi étkezések alatt."
2016. December 24.

A Karácsony legtöbbünknek egyenlő a szeretetteli családi légkörrel, na meg a hatalmas közös étkezésekkel. Ilyenkor még az is megfeledkezik a hétköznapi étkezési szokásairól, aki egyébként folyamatosan tartani tudja magát az egészséges és tudatos étkezés alapelveihez. Szerintem nincs is ezzel különösebb gond, hiszen mindenkinek szüksége van egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre, arra, hogy kicsit elengedjük magunkat és ne az étkezésünkön stresszeljünk folyamatosan. Ilyenkor néhány napon keresztül élvezhetjük a talán kevésbé egészséges, de annál finomabb falatokat is.

A gond ott kezdődik, ha valaki a karácsonyt és az ünnepeket a féktelen és mértéktelen evéssel azonosítja – később pedig nem tud elszámolni a saját lelkiismeretével. Sokan elfelejtik, hogy az a néhány ránk rakódott plusz kiló nem az ünnepek alatt elfogyasztott ételmennyiségnek, hanem sokkal inkább az egész éves rossz szokásainknak köszönhető. Pont emiatt nem is érdemes ilyenkor szigorú diétába kezdeni, hiszen az csak elrontaná az ünnepi hangulatot. Azonban van néhány praktika, amelyek gyakorlatilag lemondások nélkül megkönnyítik a lelkiismeretünket és az emésztőrendszerünket is a karácsonyi étkezések alatt.

Fontos, hogy a nagyobb ebédeket vagy vacsorákat megelőzően se koplaljunk, csak hogy többet tudjunk enni, mert ettől könnyen felboríthatjuk az anyagcserénk működését, ami aztán rögtön raktározó üzemmódba kapcsol, ha ételhez jut. Ehelyett próbáljunk meg 3-4 óránként kisebb étkezéseket beiktatni, lehetőleg zsírban és szénhidrátban szegényebbeket, hiszen ezeket az alapanyagokat valószínűleg úgyis pótolni fogjuk a vacsora alatt. Igyunk bőségesen folyadékot, akár 3-4 litert is. Ez nem csak jól eltelít és hidratál minket, de segítségünkre lesz a nagyon fűszeres ételek, és esetleg az alkohol megemésztésében is. Egyébként ha szeszes ital fogyasztására kerül a sor, akkor kerüljük a tömény, cukros, édes likőröket, és válasszunk inkább egy pohár száraz bort. Ez az ételek mellé kellemes lehet, valamint mértékletesen fogyasztva még az egészségünknek is jót tesz.

Amennyiben mi felelünk az ünnepi menü összeállításáért, alkalmazzunk néhány olyan egészségbarát trükköt, ami a végeredményben szinte észre sem vehető. A süteményekben fehér cukrot cseréljük le nyírfacukorra, vagy a szintén természetes, de kalóriamentes édesítőre, az eritritre. Az állati zsiradékok és a napraforgóolaj helyett főzzünk kókuszolajjal. A sült húsokat bő zsiradék helyett készítsük el sütőben – sütőzacskót használva még szaftosabb és omlósabb is lesz az eredmény. Köretként a gabonák és a burgonya mellé mindig tálaljunk fel valamilyen zöldségfélét is, legyen az párolva, grillezve, vagy frissen, salátaként. Néhány zöldfűszerrel megszórva nagyon élvezetessé tehetjük az unalmasnak titulált zöldségeket is.

Ha pedig túl vagyunk a nagy lakomákon és szabadidőnk engedi, használjuk ki az év utolsó napjait is egy kis mozgásra. Nem kell feltétlenül az edzőtermeket meglátogatni, de tervezzünk legalább valamilyen aktívabb családi programot. Menjünk el közösen futni, kirándulni, jégkorcsolyázni. A lényeg, hogy mozgásban maradjunk, testi-lelki nyugalommal és egészséggel zárhassuk le az év legszebb időszakát.

Megosztom barátaimmal
Gökler Krisztina

Gökler Krisztina receptje

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi tésztasaláta

Karácsonyi tésztasaláta

Ezzel a spenóttal és szárított paradicsommal színezett karácsonyi mintájú tésztával viszont az ünnepi menü egyik legdekoratívabb – és egyik legegészségesebb - eleme is lehet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!