Az ír krumplis palacsinta egyszerűen ellenállhatatlan!
Az ír krumplis palacsinta igenis létezik – ők hagyományosan főleg ősszel eszik ezt a kívül ropogós, belül lágy édességet. A magyarázat erre csak annyi, hogy nagyjából novemberben érik be a termés, amiből ez a laktató és olcsó finomság készül. A krumplilángos, a latkes vagy a tócsni némileg eltér ettől az ennivalótól, ugyanis kívül amazok is roppanós barnák, ám belül itt egy, inkább fánkokra jellemző puhaság a jellemző. A krumpli itt is a kulcs, pontosabban a kétféle krumpli összhatása: a püré és a nyers reszelt változat sajátos keveréke.
Az olajban kisütött párnácskák belül egész palacsintás állagúak, mely annak köszönhető, hogy hirtelen felpuffadnak. Ez az írónak, a lisztnek és a szódabikarbónának a közös érdeme is. Másfél csésze hideg krumplipüré, két csésze reszelt nyers krumpli és másfél csésze liszt vesz fel egy teáskanál szódabikarbónát és ugyanennyi sót, fél teáskanál borsot, és bő egy csésze írót.
Először is a krumplikkal dolgozunk: az kapóra jön, ha van maradék pürénk, de frisset is főzhetünk – ám most ne tegyünk hozzá se tejet, se vajat. Hagyjuk kihűlni a masszát, addig reszeljük le nyersen a többi megpucolt burgonyát. Egy tiszta konyharuhával minél jobban nyomkodjuk ki a nedvességet a reszelékből – így jobb boxty-állagot fogunk elérni. Egy nagy edénybe eresszük össze a lisztet, szódabikarbónát, sót és borsot – majd adjuk a porokhoz a kétféle pityókát is. Keverjük össze a masszát, és öntsük rá az írót – annyit, amennyit felvesz; akár másfél csészényit is elbír. Egy nagy serpenyőben izzítsunk olajat közepes lángon, melybe negyed csészényi tésztadarabokat dobjunk be óvatosan. Lapítsuk őket el, és mindkét oldalukat pirítsuk aranybarnára. Inkább lassabban, kisebb hőfokon érdemes ezt a fajtát sütni, mint gyorsan és nagy lángon – különben nem érjük el a kívül ropogós-belül puha eredményt.
Tipp: Mit kezdjünk a maradék krumplipürével?
Önmagukban is hamar elfogynak a falatok, ám az igazi ínyencek friss vaj, tejföl, sőt: crème fraîche kíséretében ízlelgetik. Zöldhagymával, szalonnával, füstölt lazaccal sem megvetendő, de tojással szintén csúszik, akárcsak ír sózott marhahús vagy pirított káposzta társaságában, mely utóbbi szintén tradicionális vacsora a smaragdzöld szigeten.
Erről se maradj le:
Perzsa
Forrás: tasteofhome.com