Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Az ír krumplis palacsinta egyszerűen ellenállhatatlan!

Kívül ropogós, belül puha finomság a boxty.
2022. March 17.

Az ír krumplis palacsinta igenis létezik – ők hagyományosan főleg ősszel eszik ezt a kívül ropogós, belül lágy édességet. A magyarázat erre csak annyi, hogy nagyjából novemberben érik be a termés, amiből ez a laktató és olcsó finomság készül. A krumplilángos, a latkes vagy a tócsni némileg eltér ettől az ennivalótól, ugyanis kívül amazok is roppanós barnák, ám belül itt egy, inkább fánkokra jellemző puhaság a jellemző. A krumpli itt is a kulcs, pontosabban a kétféle krumpli összhatása: a püré és a nyers reszelt változat sajátos keveréke.

Az olajban kisütött párnácskák belül egész palacsintás állagúak, mely annak köszönhető, hogy hirtelen felpuffadnak. Ez az írónak, a lisztnek és a szódabikarbónának a közös érdeme is. Másfél csésze hideg krumplipüré, két csésze reszelt nyers krumpli és másfél csésze liszt vesz fel egy teáskanál szódabikarbónát és ugyanennyi sót, fél teáskanál borsot, és bő egy csésze írót.

Először is a krumplikkal dolgozunk: az kapóra jön, ha van maradék pürénk, de frisset is főzhetünk – ám most ne tegyünk hozzá se tejet, se vajat. Hagyjuk kihűlni a masszát, addig reszeljük le nyersen a többi megpucolt burgonyát. Egy tiszta konyharuhával minél jobban nyomkodjuk ki a nedvességet a reszelékből – így jobb boxty-állagot fogunk elérni. Egy nagy edénybe eresszük össze a lisztet, szódabikarbónát, sót és borsot – majd adjuk a porokhoz a kétféle pityókát is. Keverjük össze a masszát, és öntsük rá az írót – annyit, amennyit felvesz; akár másfél csészényit is elbír. Egy nagy serpenyőben izzítsunk olajat közepes lángon, melybe negyed csészényi tésztadarabokat dobjunk be óvatosan. Lapítsuk őket el, és mindkét oldalukat pirítsuk aranybarnára. Inkább lassabban, kisebb hőfokon érdemes ezt a fajtát sütni, mint gyorsan és nagy lángon – különben nem érjük el a kívül ropogós-belül puha eredményt.

Tipp: Mit kezdjünk a maradék krumplipürével? 

Önmagukban is hamar elfogynak a falatok, ám az igazi ínyencek friss vaj, tejföl, sőt: crème fraîche kíséretében ízlelgetik. Zöldhagymával, szalonnával, füstölt lazaccal sem megvetendő, de tojással szintén csúszik, akárcsak ír sózott marhahús vagy pirított káposzta társaságában, mely utóbbi szintén tradicionális vacsora a smaragdzöld szigeten.

Erről se maradj le:

A lepcsánka nem csak az elnevezéseiben ezerarcú

Perzsa
Forrás: tasteofhome.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Unod a sült krumplit, de már néha a pürét is?

Unod a sült krumplit, de már néha a pürét is?

Itt a tater tot mellett a krokett is, ami kettő nem ugyanaz!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!