Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

A konyhai robotgép szuper találmány, ha jól használod

2022. November 23.

Aprít, szeletel, reszel, dagaszt, pürésít, kever a konyhai robotgép, mi pedig nagyon szeretjük, hiszen megkönnyíti a konyhai munkát és jelentősen meggyorsítja a folyamatokat. Persze csak ha megfelelően használjuk! Mutatunk pár olyan szarvashibát, amit sokan elkövetnek konyhai segédjük ellen, pedig nem kellene, ha azt szeretnénk, hogy sokáig és optimálisan működjön. 

 

Olcsó húsnak híg a leve 

Akarjuk mondani, gyenge a motorja. Ha beruházunk egy multifunkciós gépre, inkább várjunk meg valami jó kis akciót, de mindenképpen válasszuk az erősebb motorral rendelkezőt! Nincs is bosszantóbb, mint tisztában lenni azzal, hogy egyes alapanyagokat – bár kellene – nem visz a gép, nem bánik el velük. 

 

Az a fránya kés! 

Annyira egyértelműnek tűnik, mégis gyakran elszúrjuk a munka hevében. Aprítani szeretnénk, szépen előkészítjük a hozzávaló(ka)t, megmossuk, megpucoljuk, feldaraboljuk, majd a tálba/tartályba szórjuk. Amikor már tele az edény, akkor tűnik fel: a kést elfelejtettük beletenni. Ilyenkor jobb kiönteni az alapanyagokat, higgyük el, utólag alájuk „préselni” a kést szinte lehetetlen. 

 

Tipp: Mutatjuk, mit ne tegyél sose a turmixgépbe 

 

Kell egy spatula! 

Ha már próbáltunk az aprítógépben hummuszt, házi mogyoróvajat vagy valamilyen más (sűrűbb) krémet készíteni, észrevehettük, hogy aprítás közben az alapanyag egy része feltapad az edény belső falára. Állítsuk meg időnként a gépet (ez a motornak is kedvesz), és spatulával „kaparjuk vissza” a kés környékére az alkotóelemeket. 

 

A mennyiség is számít 

Ha túl kevés alapanyagot teszünk a tálba, a gép nem fogja tudni elvégezni a kívánt munkát. Ezt tapasztalhatjuk például, ha nagyon kevés olajos magot szórunk a tartályba, nem fogjuk tudni durvára vagy finomra aprítani. Ugyanez a helyzet, ha például túl kevés bazsalikomlevelet szórunk bele a pesztónkhoz. 

 

Vigyázzunk a hőmérséklettel

A forró étel nem barátja a robotgépnek! Ne tegyünk bele nagyon meleg, forró hozzávalókat, várjuk meg, amíg legalább langyosra hűlnek. 

 

Megfelelő tisztítás

Nézzük meg a használati útmutatóban, hogy az alkatrészek tehetők-e mosogatógépbe (valószínűleg igen). Amennyiben igen, akkor is érdemes közvetlenül használat után kézzel elöblíteni. Különösen figyeljünk arra, hogy a fehér műanyag alkatrészek ne érintkezzenek hosszú ideig céklával vagy épp curryvel, mert anyagtól függően sajnos elszíneződhetnek. 

 

Ez is érdekelhet: 

Kipróbáltuk: így használd a pizzakövet

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!