Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

A legfinomabb krumplipüré titka

avagy 7 hiba, amit sokan elkövetünk
2016. december 1.

1. Forrásban lévő vízbe tesszük a krumplit.

A tésztától eltérően, a krumpli esetében nem kell felforralni a főzővizet, mielőtt beletesszük a burgonyát. Ahhoz, hogy helyesen főzzük meg a krumplit, tegyük őket a lábosba, és öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi 2 cm magasan ellepi.

2. Nem sózzuk meg a vizet.

Legalább annyira bánjunk bőkezűen a sóval, mint tennék ezt a tészta főzésénél, így fogja a krumpli is magába szívni az ízeket. Sózzuk meg alaposan a főzővizet, így magát a pürét már nem is kell majd megsóznunk.

3. Nem egyforma darabokra vágjuk a krumplit.

Fontos, hogy egyforma méretűre vágjuk a krumplit, hogy egyenletesen főjön meg. Így el tudjuk érni hogy igazán krémes legyen a püré, félig megfőtt darabok nélkül.

4. Nem szűrjük le eléggé a megfőtt burgonyát.

Ragacsos krumplipüré? Köszönjük, nem. Szánjunk rá még egy percet, hogy megbizonyosodjunk róla, minden csepp víz lecsöpög róla.

5. Közvetlenül a hűtőből tesszük bele a vajat és a tejszínt.

Ne adjunk hideg vajat vagy tejszínt a frissen leszűrt burgonyához. Lehűti azt, és így nem tudjuk olyan krémesre pürésíteni. Várjuk meg, amíg a hozzávalók szobahőmérsékletűek lesznek, és csak utána keverjük hozzá.

6. Túl sokáig pürésítjük a robotgéppel.

A nyálkás krumplipürénél nincs rosszabb, és ezt akkor tudjuk elérni a leggyorsabban, ha túl sokáig pürésítjük. Addig pürésítjük a burgonyát, amíg forró és száraz, és ne botmixerrel dolgozzuk össze, bármennyire csábító is.

7. Vízben főzzük meg a krumplit.

Még egy apró szakmai titok a krumplipüréhez: ne vízben főzzük meg, hanem tejszínben. Ha vízben főzzük meg a krumplit, a benne lévő ásványi anyagok kioldódnak a vízben, amit pedig alaposan leszűrünk róla. Így kidobjuk a burgonya igazi ízét. Ha úgyis adunk tejszínt és vajat a püréhez, akkor már inkább főzzük benne a krumplit. Majd, miután leszűrtük, egy részét öntsük vissza hozzá.

 

Forrás: www.popsugar.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tormás krumplipüré

Tormás krumplipüré

A klasszikus köret, tormával bolondítva. Az elkészítés a szokásos módon történik, mégis pikánsabb és különlegesebb lesz a krumplipürénk egy leheletnyi tormával. Grillcsirke, fasírt és a főtt sonka is imádni fogja.
Az 5 legnagyobb hiba, amit a krumplipürével elkövethetsz

Az 5 legnagyobb hiba, amit a krumplipürével elkövethetsz

A krumplipüré az egyik legnépszerűbb, és legfinomabb köretünk. Kevés és olcsó alapanyag kell hozzá, elkészítése pedig egyszerűnek tűnik, de sok hibát ejthetünk közben. Könnyen megeshet, hogy egy ragacsos, ízetlen masszával találod magad szembe, a könnyű, és krémes püré helyett.
Petrezselymes, zöldborsós krumplipüré

Petrezselymes, zöldborsós krumplipüré

A fasírt legjobb barátja a krumplipüré, és ha viszünk bele még egy kis zöld csavart is, izgalmasabbá tehetjük vele a köretet.
Karfiolos, diós krumplipüré

Karfiolos, diós krumplipüré

Ezzel a különleges krumplipürével a legegyszerűbb húsétel is ünnepivé válhat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!