A legfinomabb krumplipüré titka
1. Forrásban lévő vízbe tesszük a krumplit.
A tésztától eltérően, a krumpli esetében nem kell felforralni a főzővizet, mielőtt beletesszük a burgonyát. Ahhoz, hogy helyesen főzzük meg a krumplit, tegyük őket a lábosba, és öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi 2 cm magasan ellepi.
2. Nem sózzuk meg a vizet.
Legalább annyira bánjunk bőkezűen a sóval, mint tennék ezt a tészta főzésénél, így fogja a krumpli is magába szívni az ízeket. Sózzuk meg alaposan a főzővizet, így magát a pürét már nem is kell majd megsóznunk.
3. Nem egyforma darabokra vágjuk a krumplit.
Fontos, hogy egyforma méretűre vágjuk a krumplit, hogy egyenletesen főjön meg. Így el tudjuk érni hogy igazán krémes legyen a püré, félig megfőtt darabok nélkül.
4. Nem szűrjük le eléggé a megfőtt burgonyát.
Ragacsos krumplipüré? Köszönjük, nem. Szánjunk rá még egy percet, hogy megbizonyosodjunk róla, minden csepp víz lecsöpög róla.
5. Közvetlenül a hűtőből tesszük bele a vajat és a tejszínt.
Ne adjunk hideg vajat vagy tejszínt a frissen leszűrt burgonyához. Lehűti azt, és így nem tudjuk olyan krémesre pürésíteni. Várjuk meg, amíg a hozzávalók szobahőmérsékletűek lesznek, és csak utána keverjük hozzá.
6. Túl sokáig pürésítjük a robotgéppel.
A nyálkás krumplipürénél nincs rosszabb, és ezt akkor tudjuk elérni a leggyorsabban, ha túl sokáig pürésítjük. Addig pürésítjük a burgonyát, amíg forró és száraz, és ne botmixerrel dolgozzuk össze, bármennyire csábító is.
7. Vízben főzzük meg a krumplit.
Még egy apró szakmai titok a krumplipüréhez: ne vízben főzzük meg, hanem tejszínben. Ha vízben főzzük meg a krumplit, a benne lévő ásványi anyagok kioldódnak a vízben, amit pedig alaposan leszűrünk róla. Így kidobjuk a burgonya igazi ízét. Ha úgyis adunk tejszínt és vajat a püréhez, akkor már inkább főzzük benne a krumplit. Majd, miután leszűrtük, egy részét öntsük vissza hozzá.
Forrás: www.popsugar.com