7 étel, amely csökkentheti a hajhullást
A hajhullásnak számos oka lehet: többek között a stressz, a vitamin- és az alváshiány, az autoimmun betegségek, a cukorbetegség és az életkor. Rengeteg embernél fordul elő, így ne lepődj meg, ha a te hajkefédben is egyre több hajszál marad fésülködés után. Kutatások kimutatták, hogy bizonyos ételektől sűrűsödhet a haj.
Vajon melyek ezek a hajnövesztő kaják?
1. Lazac:
A haj (a körömhöz hasonlóan) fehérje rost, így egyértelmű, hogy fehérjét kell fogyasztanod, hogy új hajszálakat növessz, illetve a meglévőket megerősítsd. Fehérjére a keratintermeléshez is szükség van, amely a hajnak egy kulcsfontosságú eleme. Egy okos választás egy tengeri fehérjeforrás, a lazac, amely omega-3 zsírsavainak és egyéb vitaminjainak köszönhetően növeli a haj egészségét.
2. Méz:
Fejbőrre kenve csökkenti a hajritkulást. Ezt egy kísérlet is igazolja, melyben seborrheás dermatisban (gyakori, fejbőrön kialakuló bőrbetegség, pikkelyes, viszkető, vörös bőr és makacs korpásodás, illetve hajhullás kíséri) szenvedő betegek 90% méz-10% víz oldatot kentek a fejbőrükre kétnaponta 4 héten keresztül. A kísérletben részt vevők pozitív eredményeket tapasztaltak, csökkent a hajhullás a kezelés végére.
3. Magvak és diófélék:
A magvak és diófélék hajhulláscsökkentő hatását is egy kísérlet igazolja, melyben az alanyok omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmazó táplálék-kiegészítőt szedtek 6 hónapig. Az alanyok 90%-ánál csökkent a hajhullás mértéke, 86%-ánál hajnövekedés felgyorsult, 87%-ánál pedig vastagodott a haj. Hasonló eredmények elérésére nem szükséges ilyen táplálék-kiegészítőt ennünk, hiszen a magvakban (pl.: lenmag, szezámmag, napraforgó, diófélék, szőlőmag) megvan a szükséges omega-3 és omega-6 zsírsav.
4. Spenót:
Egy tanulmány kimutatta, hogy a hajhullásban szenvedő nőknek kevesebb a vas és a D2 vitamin a szervezetükben, mint hasonló korú hölgyek szervezetében. Popeye után szabadon: a spenót kitűnő választás, hiszen magas a vastartalma, illetve C-vitaminban is gazdag, amely segíti a vas felszívódását. Ha főttojással és gombával dobod fel a spenótsalátádat, akkor a D-vitamint is bevitted a szervezetedbe, ugyanis a tojás és a gomba tele van D-vitaminnal.
5. Osztriga:
Magas cinktartalma miatt érdemes fogyasztani, ugyanis több kutatás is kimutatta, hogy a hajhullás egyik oka lehet a szervezet alacsony cinktartalma. A cink meggátolja a hajhullást és megelőzheti a kialakulását is. Ha nem vagy kagylópárti, akkor választhatod még a diót, a spenótot, a tojást, a napraforgómagot, a zöldborsót, a búzacsírát, a zabpelyhet és a csicseriborsót.
6. Olajok:
Kókusz, rozmaring, sütőtök mind-mind nektár a fejbőrnek. Egy kísérletben napi 400 mg tökmagolajat adtak férfiaknak 24 héten keresztül. Az alanyok 40%-os hajnövekedést tapasztaltak. A kókuszolaj megvédi a hajat a proteinelvesztéstől, a rozmaringolaj pedig elősegíti a hajnövekedést, illetve csökkenti a fejbőr viszketegségét. Bátran öblítsd át velük a hajad mosás után.
7. Hínár:
Nem nagyon szeretjük, ha a vízben a lábunkhoz ér, viszont pozitív hatása van a hajhullás megakadályozását illetően. Egy kutatás során az alanyok hínárt tartalmazó készítményt használtak; a 16 hetes kísérlet végeztével 13%-os növekedést tapasztaltak a haj mennyiségét és 27%-os növekedést a haj vastagságát illetően. A készítmény a korpásodást és a fejbőr gyulladását is csökkentette.
forrás: www.prevention.com