Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

6 jó tanács éttermi séfektől

Érdemes elolvasni!
2016. November 22.

1. Ne rendelj hétfőn halat!

Az éttermek többnyire csütörtökön vagy pénteken rendelnek friss halat, hogy beraktározzanak a mozgalmas hétvégére – mondja Anthony Bourdain. Mivel a hal csak három napig jó, így hétfőre már nem igazán ajánlott egy halvacsora. Ha viszont mindenképpen halat szeretnél, akkor érdeklődj utána, mikor szállították az étteremhez, és honnan érkezett.

2. Kobe marha burger – inkább ne!

Ritka a wagyu és kobe marha, illetve rendkívül borsos is az áruk – a világ legdrágább húsainak tartják ezeket. Kis adagokban szolgálják fel, hiszen drágák, így burger formában rendelni kész vagyon. Ha az étlapon szerepel a kobe marha burger, valószínűleg nem éppen úgy van elkészítve, ahogy kell. Válassz valami mást.

3. Felejtsd el a csirkehúst!

 Sok séf kritizálja a csirkés előételeket, hiszen gyakran túlárazzák azokat, valamint kevésbé kreatívak, mint az étlap többi szereplői. Másik hátulütője, hogy gyakran dupla (vagy tripla) adagokban szolgálják fel, így könnyen túleheti magát a vendég – jegyezték meg táplálkozási szakértők. Dönts más mellett és kíméld a tárcád meg a hasad is.

4. Kerüld a teljesen átsült steaket (steak well-done)!

Egy séf nemrégiben hosszas értekezést posztolt a Redditre a teljesen átsütött steakek ellen. Rengeteg érvet felsorakoztatott, viszont a legfontosabb a minőség volt: ha well-done steaket rendelsz tönkreteszed a szeletek minőségét, amiért a szarvasmarha-tenyésztők és a hentesek keményen dolgoztak. „Az elkészítés körüli gondosságot és elkötelezettséget kivágod az ablakon.” – teszi hozzá a séf. Plusz, miért adnál ki pénzt olyan steak-ért, melynek olyan az íze, mintha otthon készült volna?

5. Találd meg az étterem erősségeit!

Michael Armstrong, a New York-i Dream Downtown főszakácsa szerint meg kell ragadnod az étterem sajátosságát és az alapján választani ételt. „Ne rendelj halat egy steak étteremben, csirkés teriyakit egy sushi bárban, és így tovább.” – magyarázza a séf.

6. Ne változtatgass az ételen!

„Ha nem vagy allergiás, ne cseréltesd ki a készétel hozzávalóit más adalékanyagokra. Egy jó étteremben a séf tudja, mik kellenek ahhoz, hogy az étel remek ízű és állagú legyen.” – mondja Christopher Faulkner a Solomon&Kuff séfje. Hovatovább ahogy Todd Mitgang a Crav Fishbartól rámutat, egy szakács pontosan tudja, melyik hozzávalók egyenlítik ki egymást vagy emelnek ki bizonyos ízeket, tehát mindegyiknek megvan a maga feladata. Ne változtatgass az ételeken, bízz a séfben és tapasztald meg úgy az ételt, ahogy azt ő összeállította.

 

Forrás: delish.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Segítség, étterembe megyünk! …Gyerekkel!

Segítség, étterembe megyünk! …Gyerekkel!

Nyáron, amikor az ember gyakrabban hagyja el az otthoni (főző)bázist, utazik, jön-megy, nyaral, sor kerülhet étteremlátogatásra is. Gyerekkel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!