Epres morzsapite
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról. További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Valami finomat, epreset és gyorsan – így szólt a megrendelés a lányomtól. Hát ez a morzsasüti lett belőle, ami rögtön el is fogyott, mert annyira ízlett az egész családnak.
A morzsapite a klasszikus gyümölcsös piték gyorsan és egyszerűen elkészíthető változata, hiszen a tésztát nem kell nyújtani, és a gyümölcsöket is csak beleszórjuk a sütőformába. Tényleg elronthatatlan recept, ami ráadásul tojás-, finomítottcukor-, glutén- és laktózmentes is, sőt pillanatok alatt elkészíthető.
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 10 dkg mandulaliszt (zsíros fajta)
- 2 dkg kókuszliszt
- 6 dkg tápiókaliszt
- 2 nagy csipet útifűmaghéj
- 7 dkg ghee vagy laktózmentes vaj
- 8 dkg rizsszirup vagy folyékony édesítő
- A töltelékhez:
- 30 dkg friss eper
- 1 teáskanál citromlé
- 1-2 teáskanál rizsszirup vagy folyékony édesítő (opcionális)
- 1 evőkanál felolvasztott kókuszolaj
Elkészítés
A mandulalisztet, kókuszlisztet, tápiókalisztet és útifűmaghéjat kimérjük, majd összekeverjük egy tálban.
A ghee-t nem olvasztjuk fel, hanem szilárd állapotban hozzáadjuk a lisztes keverékhez a rizssziruppal együtt. Villával összetörjük, majd a vége felé a kezünkkel jól összedolgozzuk a tésztát. Ha esetleg a kezünk melegétől a tészta túl puha lenne, tegyük hűtőbe körülbelül 1 órára, hogy jobban kezelhető legyen a tészta.
Az epret megmossuk, negyedekre vágjuk, majd egy tálban összeforgatjuk a citromlével és a rizssziruppal.
A sütőformát kikenjük kókuszolajjal. A megdermedt tészta 1/3-át nagy lyukú sajtreszelőn a piteformába reszeljük. Rászórjuk az eperszeleteket, és a megmaradt tésztát a tetejére reszeljük.
Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
Ezt a receptet is próbáld ki: