Nehéz heted volt? Jár a brazil csoki!
Alig vártad már, hogy vége legyen ennek az ólomszürke hétnek, és végre valami kényeztetéshez juss? Könnyű, finom és gyors csemege lehet a brigadeiro, melynek elkészítése nem rakétatudomány: némi sűrített tej, kakaópor, csokidara és pici vaj szükségeltetik hozzá – illetve a régebbi, bonyolultabb receptekben esetleg még tojás is felbukkanhat. A brazil kifejezés a magyar „brigadéros”-sal egyenértékű, ami dandártábornokot jelent, és vélhetően Eduardo Gomesről kapta a nevét, aki a ’40-es években teljesített szolgálatot. A katona-államférfiról az a hír járta, hogy jóképű agglegény volt, akiért gyakorlatilag sorban álltak a nők. Neki állít emléket ez az édesség, amelyet főleg szülinapokon szolgálnak fel.
A bonbon és trüffel közé pozicionálható, falatnyi csokikrémes golyókat kézzel készítik, majd a végén cukorgyöngyben vagy csokidarában hempergetik meg. Több változata is kifejlődött már az idők során: maracujás, pisztáciás, fehércsokis és nutellás gombócokról is hallani. Brazíliában külön boltok szakosodtak már erre a finomságra; azelőtt otthon készültek, illetve cukrászkodó asszonyoktól lehetett berendelni jó adagot belőlük, főleg születésnapra. A jó hír az, hogy a puccos dobozokban kapható nyalánkságokat jó eséllyel, szinte fillérekből házilag is elő tudjuk állítani. Igaz, némi odafigyelést azért igényel a procedúra – egy lábos és öt hozzávaló a kiindulási pont: 4 dl édes, sűrített tej, 4 evőkanál kakaópor, feleennyi vaj (plusz majd a gyúráshoz is fog kelleni valamennyi), csipet só és jó minőségű csokiforgács.
Tipp: Ezt kell tudni az 5 ismert csokitípusról
Az edénybe tegyük be a sűrített tejet, kakaót, sót és vajat, majd középlángon melegítsük össze őket. Folyamatosan keverve főzzük, nehogy lekapódjon – addig, míg eléggé besűrűsödik. Ezt onnan tudhatjuk, ha már a fakanalunkat be tudjuk szúrni a közepébe, és időbe telik, míg megmozdul a massza – ekkor készen is vagyunk. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, közben egy tálon hintsük szét a csokidarabkákat. Ha már nem meleg a krém, akkor kenjünk a kezünkre kis vajat, és kezdjünk el gombócokat formálni. Nagyjából fél evőkanálnyi kell a masszából egy golyóhoz, de ettől nyugodtan el lehet térni mindkét irányba: akár nagyobb, akár kisebb falatokat is formálhatunk. Görgessünk meg minden brigadeirót a csokiszóratban, majd tegyük őket egyesével papírkosárkákba. Jó eséllyel nem csak a gyerekek fogják imádni.
Ezzel is megismerkednél?
Perzsa
Forrás: oliviascuisine.com