Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Pixabay

Baconnel is lehet diétázni?

Hogyan építhető be a bacon a fogyókúrába?
2022. February 1.

Egyre több fantasztikus diétáról lehet olvasni, naponta nyilatkoznak hollywoodi sztárok, hogy milyen rendhagyó étkezési szokásokkal tartják formában magukat. Mivel szinte mindenki másra esküszik, nem nehéz elveszíteni a fonalat: tulajdonképpen miből és mennyit érdemes enni. Gondoltunk egy merészet és utánajártunk, hogy a fogyókúrával első hallásra nehezen összepárosítható bacon hogyan illeszthető be egy egészséges étrendbe.

Először is kezdjük a számokkal! 100 gramm bacon 12,5 gramm fehérjét és 39,2 gramm zsírt tartalmaz. És ami talán fogyókúra szempontjából a legfontosabb: 407 kalóriát rejt. Mielőtt rosszul lennénk a táplálék magas zsírtartalmától, eláruljuk, miért is fontos a szervezetünk számára a zsír. Nemcsak a sejtmembránok felépítésében és a hormonrendszer normális működésében játszik szerepet, hanem az idegrendszerünk működéséhez is szükségünk van rá. Sőt, több olyan vitamin (A, D, E, K) is van, amelyek zsírban oldódnak. A túlzott zsírbevitel azonban káros a szervezetünknek: nemcsak elhízást, hanem szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Ezt is olvasd el: Bacont a desszertbe? Igen!

Arányok

A legfontosabb a megfelelő arányok megtalálása. Igaz ugyan, hogy a fogyókúrázóknak nem feltétlenül ajánljuk, hogy napi háromszor fogyasszanak bacont, de kis mennyiségben akár napi gyakorisággal is ehetünk, például ha a levesünkhöz feltétként párosítjuk egy szelet pirított bacont, vagy egy saláta tetejére morzsolunk egy kevés ropogósra sütött császárszalonnát. Ha pedig a tojásos reggeli megszállottjai vagyunk, néha ahhoz is biggyeszthetünk némi szalonnát, hiszen a gazdagabb reggeli a kevésbé szigorú diétáknál megengedett. „A bacont tanácsos könnyebb, zöldség alapú ételekhez társítani, így az elkészült fogás ugyan szénhidrátban gazdagabb lesz, de jóval izgalmasabbnak és laktatóbbnak érződik majd – véli Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Nem csak a mennyiség, az időpont is lényeges

Ha kalóriában bővelkedő ételt szeretnénk enni, érdemes inkább a nap első felében, de semmiképp sem este hat után elfogyasztani. Reggel, a nap elindításához energiára van szükségünk, ezért ekkor indokolt is a kalóriabevitel, főleg, hogy még előttünk az egész nap, hogy elégessük a bevitt energiát. Ha fizikálisan megterhelőbb napokat élünk (akár munkánk, akár sportos életmódunk miatt), nyugodtan ehetünk a szokásosnál picivel többet, ha viszont mozgásszegény a napunk, csak ritkábban (heti egy-két alkalommal) engedjük meg magunknak a szénhidrátban, cukorban és zsírban bővelkedő ételeket.

Van, aki csakis a baconre esküszik

Vannak olyan megszállott baconrajongók is, mint Grant Petersen, aki egy könyvet szentelt annak (Eat Bacon, Don’t Jog, vagyis Egyél bacont és ne mozogj), hogy szerinte miért érdemes a szalonnát választani egyik legfőbb táplálékunknak, a hosszú ideig tartó kocogást és edzést pedig lehetőség szerint elhanyagolni, és helyette inkább a rövid, magas intenzitású mozgásformákat választani. Petersen a böjtölésre is rendhagyóan tekint, az ő értelmezésében az a jó koplalás, ha 24 órán át csak zsírt (például bacont, kókuszolajat, sajtokat, cukormentes tejszínt, vajat, zsíros húst) eszünk.

Minőségi kérdés

Bármilyen élelmiszerről is legyen szó, fontos, hogy a lehetőségeink szerinti legjobb minőségű alternatívát válasszuk. „A Gierlinger prémium baconjeiben nincsenek mesterséges ízfokozók sem adalékanyagok, csak a legjobb minőségű hús” – mondta Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója. A Gierlinger több évtizedes tapasztalatának köszönhetően a legkiválóbb minőségű és ízű finomságokkal lát el minket, melyek húsokhoz, zöldségekhez, levesekhez is tökéletesen passzolnak, tette hozzá Kovács, akinél profibb baconszakértőt aligha találni idehaza.

Gondoltad volna? 

Tudományos magyarázat arra, hogy miért imádjuk a bacont

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Először kerül a magyar polcokra készre sült streaky bacon

Először kerül a magyar polcokra készre sült streaky bacon

Már nálunk is elérhető az amerikaiak kedvence!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!