Baconös-póréhagymás csiga
Kelt tésztát hálás dolog készíteni, hiszen annyiképpen variálható. Lehet édes és sós, és a sósak között is rengeteg a lehetőség. Most puhára sütött póréhagyma, fokhagyma, bacon és tejföl került a csigákba, a tetejükre pedig jött az elmaradhatatlan sajt.
Hozzávalók
12 darabhoz- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1 kávéskanál só
- 8 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- kb. 2,8-3 dl tej
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olaj
- 5 dkg póréhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bacon
- 10 dkg tejföl
- 10-12 dkg trappista sajt
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzáadjuk a puha vajat, majd a tojássárgájákat. Először beleöntünk fél dl langyos tejet, és dagasztani kezdjük. Ezt követően még annyi tejet adunk hozzá, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított felaprított vöröshagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáreszeljük a fokhagymát, rátesszük a kis kockákra vágott bacont, és összepirítjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, pár mm vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen, körben a széleket üresen hagyva megkenjük a tejföllel, és eloszlatjuk rajta a tölteléket. Hosszabbik oldalától indítva szorosan feltekerjük, majd a hengert kb. 2,5 cm széles darabokra vágjuk.
A csigákat oldalukra fordítva sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük (hagyunk pár cm távolságot köztük). Tetejüket megszórjuk a lereszelt sajttal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.