A chicken noodle soup, vagyis csirkés tésztaleves
Ugyan október 6. másról is híres, most mégis a nemzeti tészta napot említem, mert itt nálunk, az izeselet.hu-n az a fontos. És akkor már ezen is variálok egy kicsit, mert tésztának ugyan tészta a következő recept, de inkább egy leves, amiben van tészta is. Ez a „chicken noodle soup”, vagyis csirkés tészta leves, ami gyakorlatilag megfelel a magyarok csirkehús levesének, de mint a névből is látható, ebben sokkal fontosabb a tészta, sőt, a leves szerves részét képezi. És persze az alaprecept is kicsit más, mint a a magyar recept, bár ahány, ház, annyi szokás.
Ez az amerikai csirkeleves többek között attól lesz kicsit más, hogy a csirkét előtte megpirítjuk. Ezt a jó szokást én is átvettem a magyaros levesemben, mert mélyebb, és „csirkésebb” lesz az íze. Valamint a fűszerezés egész más, mint ahogy mi megszoktuk, de érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
- 1 ek étolaj
- 1 kg bőrös csirkecomb és –szárny vegyesen
- 1 nagy hagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 4 szál angolzeller felaprítva
- 2 közepes répa felkarikázva
- 2 babérlevél
- 2-3 szál kakukkfű
- 2 l víz (akár alaplé is lehet)
- cérnametélt, vagy más levestészta ízlés szerint (de legalább 10 dkg)
- friss petrezselyem a tálaláshoz
- citromlé a tálaláshoz
Elkészítés
Hevítsd fel az olajat, közepesen magas lángon egy lábosban, és dobd rá a combokat, szárnyakat, majd pirítsd, míg mélybarna lesz. Nem a főzés a cél, csak a szín! Ekkor vedd ki a húsdarabokat, és öntsd le a zsírt, csak kb. 1 evőkanálnyit hagyj a lábosban. Erre dobd a hagymát, és párold közepes lángon 2 percig, majd add hozzá a fokhagymát, zellert, répát, a babérleveleket és a kakukkfüvet, párold további 5-6 percet, majd öntsd fel a vízzel és tedd bele a csirkét is. Sózd, borsozd, forrald fel, és közepes lángon hagyd főni legalább 35 percig, de inkább 1 órát, amíg a hús megpuhul.
Szedegesd ki a húst a levesből, és tedd félre hűlni. Közben a levest hagyhatod alacsony lángon, hogy ne hűljön ki. Szedegesd le a húst a csontról, és tedd vissza a levesbe. Forrald fel újra a levest és add hozzá a tésztát, és főzd, amíg megpuhul. Tálald petrezselyemmel megszórva egy facsarásnyi citromlével.