Minestrone
Nem tehetek róla, imádom a leveseket, annyira, hogy még az Edd meg a zöldséget napon is zöldséglevest készítek. Lehetne ez bármilyen krémelves, vagy zsenge zöldbrsróból egy könnyű, nyári leves, de nem, SOK zöldséget akartam, így esett a választásom a zöldséglevesek zöldséglevesére a minestrone-ra. Na meg azért is, mert van benne egy csomó parmezán, és így a gyerekek is jobban megeszik.
Hozzávalók
- 1 konzerv (400g) cannellini, vagy más bab
- 2 szelet bacon felszeletelve
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 lila hagyma felszeletelve
- 2 répa felkockázva
- 2 szár angolzeller felszeletelve
- 1 cukkini felszeletelve
- 1 kisebb póréhagyma felkarikázva
- 1 nagyobb burgonya felkockázva
- ½ tk morzsolt oregánó
- 1 babérlevél
- 2 konzerv (2x400g) egész paradicsom
- 1 l zöldségalaplé vagy víz
- 1 nagy marék apróra vágott káposzta, mángold, spenót, kelkáposzta
- száraztészta (elhagyható)
- só, bors
- reszelt parmezán a tálaláshoz
- friss bazsalikom a tálaláshoz
Elkészítés
A babot szűrd le és tedd félre. Az olíva olajat hevítsd fel egy serpenyőben, majd add hozzá a bacont és közepes lángon pirítsd kb. 2 percig. Ezután add hozzá a hagymát, fokhagymát, répát, zellert, cukkinit és a pórét. Párold 15 percig, majd add hozzá a burgonyát és a babot, valamint a paradicsomot és az alaplevet, majd keverd át, és törd össze a paradicsomokat a fakanállal. Fedd le, és kb. 30 percig főzd, míg minden megpuhul.
A tésztát, ha használsz, ilyenkor tedd bele, valamint a zöldeket is. Ezeket is párold puhára, ízesítsd a levest sóval, borssal, és tálald. A tányérokban szórd meg a parmezánnal és a friss bazsalikom levelekkel.