Erre a reggelire esküszik a Harvard Egyetem egyik doktornője
A tipikus amerikai reggelik nagy része finomított szénhidrát-alapú, és alig különböznek a desszertektől. Ez a Harvard egyik fizikus doktorának, Monique Tellonak a véleménye. Az áfonyás muffin nem sokkal másabb, mint egy cupcake, a palacsinta pedig egy édes sziruppal leöntött sült tészta. „Ezekkel egyébként nincs baj, ha csak egyszer-egyszer fogyasztjuk, viszont ha rendszeresen ilyeneket reggelizünk, így vagy úgy betegek leszünk tőlük.”
A finomított szénhidrátok olyan egészségtelen szénhidrátfajták, melyek a szervezetünkben gyorsan cukorrá alakulnak. Az átlag amerikai reggeli emellett két igen fontos tápanyagot hagy figyelmen kívül: a fehérjét és a rostokat. Ennek eredményeképp a reggeli nem lehet más, mint táplálkozási katasztrófa. A megfelelő napindító étkezésnek ugyanis tartalmaznia kell fehérjét (hogy táplálja az izmainkat) és rostokat (hogy eltelítődjünk és rendesen működjön az emésztésünk).
Ezek fényében Tello elárulja, ő mit fogyaszt reggelente: „Dolgozó édesanya vagyok. Mindig vonattal járok a munkahelyemre, így valami gyors, könnyű, szállítható megoldás kell. Plusz legyen pénztárca-barát, és laktató.” Ezeket szem előtt tartva reggelijének 3 alapköve van:
1.bogyós gyümölcsök: Tello fagyasztott kiszerelésben vásárol áfonyát, epret, málnát, hiszen vitamintartalmuk a fagyasztási eljárás során sem csökken, tovább szavatosak, és olcsóbban a friss változatnál. Kulcsfontosságú vitaminokat (A, C, és K) vitaminokat tartalmaznak.
2.diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabona: Ezeket illetően igen széles körből választhatunk – Tello sótlan diót, pirított tökmagot, és zabot fogyaszt. Ezek közül mindegyiknek magas a rosttartalma, sőt fehérje is található bennük.
3.joghurt: Natúr görögjoghurttal keveri el az első két elemet. Ő egy Izlandról származó, Siggi’s márkára esküszik, melyben sok a fehérje, és alacsony a cukortartalma.
Emellé egyetlen tanácsa: „Ne felejtsd el a kanalat!”
Ha valaki nem rajong a gyümölcsért, magvakért, joghurtért, más forrásokból is megszerezheti ugyanezen tápláló tápanyagokat. Például fogyasszunk főtt tojást pár szelet teljes kiőrlésű kenyérrel. Aki a húst szereti, annak ajánlott pár csík pulykabacon teljes kiőrlésű angol muffinnal. De a mogyoróvaj+alma kombó is tápláló reggeli.
Amíg az étel teljes kiőrlésű szénhidrátot (és nem finomítottat) tartalmaz, megfelelő forrása a fehérjének és rostoknak, egészséges zsíroknak, remek választás. Lényeges, hogy a hozzávalók kombinációja úgy telítsen el, hogy közben egész napra energiát biztosít.
forrás: Business Insider