Két okunk is van rá, hogy miért készítsük el ezt az elegáns nevű desszertet. Egyrészt ma van a hivatalos Pot de creme nap, másrészt egyszerű és finom.
Ez a kis desszert nagy port tud kavarni. Ha a tetején ráégetett cukor van, akkor crème brulée-nek hívják*, egyébként egy változatos ízben készíthető sodóról van szó, amit sokak szerint pusztán tűzhelyen is el lehet készíteni, de a klasszikus módszer a viccesen „Mari fürdőjének” nevezett bain marie, vagyis vízfűrdő, és sütő, ahol a krém egyenletesen gőzölődik, majd a hűtőben nyeri el a végleges, zselés állagát. Tojásos, tejes, tejszínes krém, amelyet gyümölcspürékkel, csokoládéval, vagy egyszerűen vaníliával lehet ízesíteni. De készítettem már kukoricás és fekete szezámmagos, matchás verziót is. Vagyis a sodó egy tiszta vászon, amivel nagyon könnyen lehet dolgozni, csak tudni kell, hogyan variáld az arányokat, ha pl. gyümölcspürével dolgozol. De erre vannak a receptek, nem? A gyümölcsöt egyébként jellemzően be kell helyettesíteni a a folyadékkal, vagyis fordítva, tehát ha valamihez ½ l tejszín kell, akkor annyival kevesebbet tegyél bele, amennyi gyümölcspüréd van.
Engem most a nem sütős verzió izgatott, kíváncsi voltam, ugyanolyan lesz-e az állaga, mint a sütőben sült testvérének. Azt kell, hogy mondjam, hogy nem teljesen, de hasonló. Én valahogy biztosabbnak érzem a vízfűrdőt, de forró nyári napokra egyszerűbb és gyorsabb ez a sütőmentes változat.
*A pot de crème jellemzően lazább, kevésbé sűrű krém, mint a klasszikus crème brulée.
Hozzávalók
- ½ l tejszín (vagy tej és tejszín keveréke)
- 1 tk nescafé
- 12 dkg étcsokoládé összetörve
- 1 narancs héja lereszelve
- 6 tojássárgája
- 3 ek cukor
- csipet só
Elkészítés
A tejszínt melegítsd össze a nescaféval, a narancshéjjal és a csokoládéval. Közben keverd ki a tojássárgákat a cukorral és a sóval. Amikor a tejszín már majdnem gyöngyözik, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, óvatosan öntsd kb. a harmadát a tojásos keverékhez, majd az egész mehet vissza a lábosba, és lassú tűzön főzd, amíg a krém olyan sűrű lesz, hogy befedi egy kanál hátát – vagy ha van hőmérőd, akkor 80-82ºC-ig melegítsd. Ekkor vedd le a tűzről, és öntsd egy tálba, vagy kis poharakba, és ha lehűlt, tedd a hűtőbe legalább 3 órára. Tejszínhabbal és reszelt narancshéjjal díszítheted. Ha fel akarod turbózni, akkor 1-2 teáskanál narancslikőrt is tehetsz a tejszínbe a kávéval és a csokoládéval együtt.