Jöjjön egy nagyon egyszerű, szinte számok nélküli édesség recept!
Nem elég, hogy nyár van, még meleg is. Vagyis ez így van rendjén, de valahogy ez az idő az embert mintha ki akarná tessékelni a konyhából. Pedig enni kell, úgyhogy valamit mégis csak ügyködni kell. Nyári vendégeknek például hideg élelmet szoktam összeállítani: gazpachót, dinnyét pármai sonkával, salátákat, finom kencéket, és desszertnek valami, szintén hideg pohárkrémet.
A pohárkrém trükkös dolog. Na nem mintha trükkös lenne elkészíteni, inkább csak azért mert nagyon könnyű unalmassá tenni. Erre az egyik tippem az, hogy a többféle textúra mindig izgalmasabb, vagyis legyen benne krémes (a krém maga), és roppanós is, ami legtöbbször keksz vagy magok, és persze ha nyár, akkor gyümölcs, sőt, friss zöldfűszerek is. Mindig kísérletezem valamivel, néha megszokottabb variációkkal, mint eper és balzsamecet, néha kicsit vadabakkal, mint nektarin és koriander. Most a balkonkertészetemben a zsálya és a rozmaring szabadult el, és mint tudjuk, mindkettő nagyon intenzív ízű, viszont a barackhoz (bármilyenhez) és a fügéhez is remekül passzol. Most barackmániában vagyok, úgyhogy az lesz, és inkább a rozmaring, mert a zsályát, tapasztalatom szerint csak én szeretem ennyire őrült módon, mások nem rajonganak érte ennyire.
És akkor még egy csavar. Finom, fanyar, kesernyés kecskesajt. Ez az egész pohárkrém egy sajttál és desszert lesz egyben. Ráadásul a Gullón kekszek megint a segítségemre lesznek abban, hogy egészségesebb is legyen az étel: minimális édesítéssel igazán szuper desszert lesz. Ha nem vagy ilyen vállalkozókedvű, akkor a kecskesajt helyett használj sima krémsajtot!
Hozzávalók
4 személyre- 9 dkg kecskesajt
- 3 dkg krémsajt
- 3 dkg görög joghurt
- 4 őszibarack
- Gullon Digestive keksz
Elkészítés
Ez egy nagyon egyszerű, szinte számok nélküli recept. A lényeg ugyanis az, hogy ne főzzünk, süssünk, ugye? A “másik” lényeg pedig, maga a krém: ez 3 rész puha kecskesajthoz 1 rész krémsajt és 1 rész görög joghurt. Vagyis mondjuk nagyjából 4 személyre elég lesz 9 dkg kecskesajt, 3 dkg krémsajt, és 3 dkg görög joghurt. Ezt aztán édesítheted, ahogy, és amennyire szeretnéd, agave sziruppal, eritrittel, stíviával – vagy semmivel.
Személyenként 3 db Gullón Digestive kekszet törj össze egy zárható zacskóban, míg morzsa nem lesz. Szintén személyenként egy őszibarackot szeletelj fel, és egy kis ág rozmaring leszedegetett leveleivel együtt villával törd össze, vagy turmixold, majd tedd félre állni néhány csepp citromlével és egy kevés édesítéssel. A kekszmorzsa felét szórd a pohár aljába, majd kanalazz rá 2 evőkanál krémet, arra pedig 1 evőkanál barackpürét. Ismételd meg a rétegeket, a végén pedig egy potty krémet egy csipet morzsával szórj meg és szúrj bele egy rozmaring ágacskát. Egy szelet barackkal is díszítheted. Jót tesz neki 1 óra a hűtőben, de 3-4 órát is bír a morzsa anélkül, hogy szottyos lenne.