Így kerüljük el a feldolgozott élelmiszert
Tulajdonképpen minden élelmiszer, mely nem természetes formájában kerül elénk (pasztőrözött tej, pörkölt kávébab, előre vágott zöldségek) mind feldolgozottnak számítanak. Egy kis feldolgozottság viszont egyáltalán nem rossz – főleg, ha nem akarjuk minden időnket a konyhában tölteni. Ennek ellenére a magasan feldolgozott élelmiszerektől javallott távol tartani magunkat. Ezeket megfosztják a benne levő tápanyagoktól, cukorral, nátriummal, egészségtelen zsírokkal, ismeretlen hozzávalókkal kezelik. De ha ezek az ételek töltik ki a boltok polcainak nagy részét, hogyan tudunk tőlük megszabadulni?
1. Lépés: Töltsük fel az éléskamrát
fehér liszt, és minden, ami ebből készült: 22%-kal kevesebb fehérjét és 75%-kal kevesebb rostot tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű liszt, úgyhogy inkább utóbbi legyen kéznél.
a legtöbb csomagolt kenyér: Nagyszerű, hogy a kenyér puha marad napokig. Viszont hozzáadott tartósítószerek nélkül ez lehetetlen. Egyetlen kivétel: csírázott gabonakenyér. Ezt a teljes kiőrlésű élelmiszert hűtőben tárolják, hogy friss maradjon.
fehér rizs: Az őrlési eljárás olyan fontos alapanyagoktól fosztja meg a rizst, mint a magnézium, mely segít kiegyenlíteni a vércukorszintet. Cseréljük quinoara vagy barna rizsre.
chips: Semmi jó nincs az olajban sütött krumpliban. Helyettesítsük serpenyőben pattogtatott kukoricával, mely teljes kiőrlésű élelmiszernek számít, 3 csészényi pedig annyi rostot ad, mint egy tál zabkása.
konzerv leves: Egy kis csészényi kiteszi a napi nátriumbevitelünk negyedét függetlenül attól, hogy milyen típusról van szó (még akkor is, ha alacsony nátriumtartalmúnak van bélyegezve).
2. Lépés: Hűtővizsgálat
feltuningolt mogyoróvaj: A sima sokkal több földimogyorót tartalmaz. Számos kiszerelés tartalmaz koleszterinszint-növelő olajokat és cukrokat. A legjobb verzió, ha az üveg csak mogyorót, kevés olajat és adagonként maximum 80 mg nátriumot tartalmaz.
salátaöntet: A készen vehető öntetek nemcsak egészségtelen zsírokkal vannak tele, de 2 ek. akár 340mg nátriumot is tartalmazhat. Szerencsére remek dressingek készíthetők házilag is.
ízesített joghurtok: Ezek adagonként 25 gramm cukrot tartalmazhatnak. Válasszuk helyettük a cukormentes, natúr joghurtokat, dobjuk fel azokat bogyósgyümölcsökkel.
kolbász, bacon, virsli, felvágottak: A feldolgozott és vörös húsok megemelhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Viszont a nitrti-mentes húsok sem ártalmatlanok a füstölés során keletkező szennyeződéseknek köszönhetően – nem beszélve a magas nátriumtartalomról.
3.Lépés: A fagyasztó újrapakolása
light jégkrém: Lágy, krémes állagát guminak és töltőanyagoknak köszönheti. Inkább készítsünk magunknak egy ízletes és természetes froyot.
gyorsfagyasztott készételek: Rendkívül sok idő lenne felsorolni, mit tartalmaznak. Inkább raktározzunk el könnyen lefagyasztható élelmiszereket: csirkemell, rák, lazacfilé.
reggeli szendvicsek: Kenyér+bacon+sajt+rengeteg minden, amit a feldolgozott élelmiszerekben megpróbálunk kerülni. Nem kell minden reggel pompás étket összedobnunk, készítsünk hét elején egy adag omlett muffint, melyeket könnyen újramelegíthetjük.
fagyasztott zöldségek: Semmi baj nincs velük, viszont nem biztos, hogy egy zacskó zöldborsóban csak zöldborsó van, hanem kukoricaszirup, ízfokozó, dehidratált vaj.
forrás: prevention.com