Rendhagyó mini sajttorta, amely elsősorban cukorbetegeknek és diétázóknak ajánlott
Itt az izeselet.hu hasábjain nem igazán beszéltünk még a személyes, ügyes-bajos dolgainkról. Rólam például tudjátok, hogy van két kisgyerekem és, hogy szívesen osztok meg veletek sütési tippeket, mert nem vagyok egy nagy sütőguru, inkább főzni szeretek. Azt is tudjátok, hogy utálom a telet, imádom a spárgát, szeretek hosszan párolni húsokat, mert olcsó, finom, és kevés vele a munka. Azt viszont még nem osztottam meg veletek, hogy sok cukros receptem ellenére én nagyon kevés cukrot fogyasztok, sőt, tulajdonképpen semennyit sem kellene, mert inzulinrezisztens, PCOS-es vagyok. A munkám a főzés, és sajnos pontosan tudom, hogy pl. sütemények sütéséhez gyakran elengedhetetlen a cukor, ráadásul a “nép” sokszor nem akarja feladni a megszokott finomságokat, legtöbbször én is ezért írok cukros, kevésbé egészséges recepteket. Otthon viszont inkább törekszem a cukormentes, teljes értékű gabonákból készült finomságokra, amiket a gyerekeim ízlésére is kell formálnom, hiszen fontosnak tartom, hogy őket is időben szoktassam olyan ízekre, amik legalább nyomokban tartalmaznak egészséges alapanyagot. Ami azt jelenti, hogy nagyon kemény szűrőn mennek át a receptjeim, ugye értitek?
Ez a kis mini sajttorta nem csak IR- és cukorbeteg- , hanem gyerekbarát is. Egyrészt mini, ezért a ‘portion control’ (tökéletes kifejezés, magyarban adag kontroll lehetne, csak nem hangzik olyan jól), működik, nagyjából lehet tudni, mennyi szénhidrátot fogyasztasz. Másrészt a mini étel cuki is, vonzza a gyerekeket. Harmadrészt könnyen variálható, akár egy adott alkalommal készített adagban is, mert attól, hogy ezek különálló kis darabok, mindegyik tetején lehet más-más, diabetikus lekvár, friss gyümölcs, kókuszreszelék, stb.
Hozzávalók
- 12 db Gullon cukormentes rostdús keksz
- 3 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg krémsajt
- 8 ek görög joghurt
- 1 ek vaníliakivonat
- ízlés szerint édesítő, sztívia, nyírfacukor , vagy kb. 6 ek eritrit,
- 2 tojás
Elkészítés
Én most a Gullon élelmi rostban gazdag cukormentes kekszéből készítettem a tortácskákat, amely egy magas rosttartalmú keksz, hozzáadott cukor nélkül, alacsony glikémiás indexszel. 100 g keksz 9,3 g rostot tartalmaz. A rostok elősegítik a jó bélműködést és hozzájárulnak a normál koleszterin-, és vércukorszint megtartásához.
Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. A kekszet törd össze minél apróbb morzsára. Ezt egy zárható zacskóban nyújtófával, vagy lábossal ütögetve, de darálva is megteheted. Keverd össze az olvasztott vajjal, majd egy muffin papírral kirakott muffin formába (12 darabos) egyenként nyomkodd bele az egyenlően szétosztott adagokat. Keverd ki a krémsajtot a joghurttal, a vaníliakivonattal és az édesítővel. Kóstold meg, hogy elég édes-e*, és csak ezután keverd hozzá a két tojást. A masszát is oszd szét a muffin formában, majd mehet a sütőbe 20 percre. Akkor jó, ha még kicsit remeg a közepe. Vedd ki, hagyd hűlni a formában 8-10 percig, utána rácson további 30 percig. Jót tesz neki, ha a hűtőben is hűl 2-3 órát, de enélkül is, már azonnal fogyasztható.
*A tojás előtti fázisban ízesítheted a vanílián kívül mással is: olvasztott csokival, citruslével és –héjjal, friss gyümölccsel, stb.